8 души загинаха при тежка катастрофа на магистрала „Тракия”
8 души загинаха при тежка катастрофа на магистрала „Тракия” / снимки: DarikNews.bg, Пловдив
Автобус се преобърна на магистрала „Тракия”, осем загинаха
42578
Автобус се преобърна на магистрала „Тракия”, осем загинаха
Веселин Максимов от Дарик Бургас пред офиса на фирмата Бургас Тур-90
Красимир Костов - главен инспектор в КАТ-Пътна полиция
33-годишният Иван Тишев, пътувал в катастрофиралия автобус
Директорът на ОД на МВР-Стара Загора комисар Алекси Алексиев
Премиерът Бойко Борисов
Цветан Цветанов, министър на вътрешните работи
Ивайло Московски, министър на транспорта
Николай Точев, временен управител на бургаския офис на "Ентуртранс"
Министър Стефан Константинов
Кметът на Бургас
Митрополит Николай
  • Автобус се преобърна на магистрала „Тракия”, осем загинаха
  • Веселин Максимов от Дарик Бургас пред офиса на фирмата Бургас Тур-90
  • Красимир Костов - главен инспектор в КАТ-Пътна полиция
  • 33-годишният Иван Тишев, пътувал в катастрофиралия автобус
  • Директорът на ОД на МВР-Стара Загора комисар Алекси Алексиев
  • Премиерът Бойко Борисов
  • Цветан Цветанов, министър на вътрешните работи
  • Ивайло Московски, министър на транспорта
  • Николай Точев, временен управител на бургаския офис на "Ентуртранс"
  • Министър Стефан Константинов
  • Кметът на Бургас
  • Митрополит Николай

Осем души загинаха при катастрофа на магистрала „Тракия” след разклона за Хисаря, съобщиха от МВР. Сигналът за инцидента е получен към 1.10 ч. Автобусът, марка „Мерцедес”, е собственост на бургаска фирма „Бургас Тур-90”.

Полицията работи по две версии за причината, довела до катастрофата. Заспиване на водача на автобуса е първата, а втората - техническа неизправност на превозното средство. Назначената авто-техническа експертиза ще се извършва от 5 вещи лица. На мястото на произшествието са направени 2 огледа, първият от които е продължил 5 часа, уточни шефът на областната дирекция на МВР в Пловдив старши комисар Тодор Чонов.

Автобус, пътуващ по линията София-Бургас, се ударил в крайпътната мантинела, обърнал се и се самозапалил. По данни от тахографската шайба автобусът се е движел с позволените 100 км/ч, сочат първоначалните данни от огледа на полицията. Има сведения, че автобусът се е отклонил на ляво, ударил се е в мантинелата и след това се е преобърнал. Това съобщи пред Дарик Красимир Костов, главен инспектор в КАТ-Пътна полиция.

Временният управител на бургаския офис на "Ентуртранс" Николай Точев коментира пред Дарик, че в разговор с шофьора след инцидента той му е съобщил, че вероятната причина за катастрофата е внезапното спукване на една или две задни гуми на автобуса. Шофьорът категорично е отрекъл да е заспал зад волана.

Автобусът е изгорял почти целият, стъклата са изпотрошени, таванът е пропаднал. Веднага са пристигнали полицейски служители, служители от „Пожарна безопасност и защита на населението” и седем линейки - четири от Пловдив и три от Пазарджик. Инцидентът е станал в района на 126 км от магистралата между Пловдив и Пазарджик.

На място са загинали шестима, други двама са починали в болницата. Сред жертвите е говорителят на ОД на МВР-Стара Загора Йонка Георгиева, която също пътувала в катастрофиралия автобус, както и вторият шофьор на автобуса Иван Чакъров. По информация на Дарик, сред загиналите са и 20-годишната Пламена от Приморско (трикратна победителка в конкурс за красота), 14-годишната Бояна Рангелова и майка й, Мехмед Зюфекер на 22 г. от с. Средна Махала. Сред жертвите е и служителка на Глобул, чието малко име е Ивиана, както и българка с немски паспорт.

8 души загинаха при тежка катастрофа на магистрала Тракия
netinfo

В съдебна медицина са разпознати всички загинали, шест жени и двама мъже. Петима от загиналите са от Бургас, един е от Стара Загора, един е от София.

От 1.35 до 2.15 ч. в университетската болница в Пловдив са постъпили общо 22-ма пострадали в катастрофата. Деветима от тях са оставени за лечение, една от тях - 45-годишната жена Албена Узунова, е с черепно-мозъчна травма, в кома и с опасност за живота. Повечето от пострадалите са между 18- и 35-годишна възраст. Сред пострадалите е и 5-годишно момиченце, което е в шок, тъй като сред загиналите са майка му и сестра му.

Около обяд беше оповестен списъкът на ранените, които са оставени за лечение в болница „Свети Георги”. Това са 33-годишният Иван Тишев от Бургас, Сашо Стоилов на 52 години, Мая Малетова (44 г.), Жулиета Панева, Милена Димитрова (23 г.), Лиляна Ранчева (46 г.).

Министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов посети пострадалите в университетската болница. Той съобщи, че до края на месеца ще бъдат разположени изнесени екипи на Спешна помощ по Черноморието и в натоварените точки по пътищата в страната. Константинов изказа благодарност на екипа на УМБАЛ и заяви, че лекарите са действали изключително професионално. Здравният министър присъства на молебен, отслужен от пловдивския митрополит отец Николай, в храма на болницата за здраве на пострадалите в катастрофата.

Кметът на Бургас Димитър Николов съобщи, че всички автобусни фирми в Бургаска област ще бъдат проверени, като ще се установява състоянието на автобусите по всички междуградски линии.

Шофьорът е 43-годишният Светослав Димитров от Бургас. Той е в добро здравословно състояние и е задържан в ареста за 24 часа. Твърди, че не помни какво точно се е случило. Отрича обаче той да има вина за инцидента, съобщи пред bTV шефът на Областната дирекция на полицията в Пловдив старши комисар Тодор Чонов.

Пробата му за алкохол е отрицателна, научи Дарик. Срещу Димитров е образувано досъдебно производство за причиняване на смърт на повече от един човек по непредпазливост. За такова престъпление законът предвижда от 5 до 15 години лишаване от свобода. Светослав Димитров е задържан за 24 часа.

8 души загинаха при тежка катастрофа на магистрала Тракия
netinfo

Бургаска фирма „Бургас Тур-90” е собственост на Бурак Саглам, показа справка на Дарик в търговския регистър. Фирмата е вписана в регистъра през февруари миналата година, а Саглам е едноличен собственик. Капиталът на фирмата е 10 лева. В предмета на дейност обаче не е записано превоз на пътници. От транспортното министерство засега отказват коментар за инцидента.

Искам да изкажа съболезнования за загиналите при катастрофата на автомагистрала „Тракия”, каза премиерът Бойко Борисов преди редовното заседание на кабинета „Колегите от МВР работят да установят причината за катастрофата”, добави той. Премиерът предложи утрешният ден - 16 юни, да бъде обявен за Ден на национален траур заради трагичния инцидент.

8 души загинаха при тежка катастрофа на магистрала Тракия
netinfo

Катастрофиралият автобус има сключена застраховка „Гражданска отговорност” и на всички пострадали ще бъдат изплатени обезщетения, съобщиха от „Лев Инс” - застрахователното дружество, при което е направена задължителната полица. От дружеството допълват, че към момента при тях не е постъпила експертиза на Пътна полиция за причините за инцидента, тъй като все още текат процесуалните действия.

От застрахователното дружество изразяват готовност да окажат съдействие на пострадалите. Всички заинтересовани лица да се свържат с компанията на телефон 02 / 8055318.

По нареждане на министъра на транспорта Ивайло Московски, Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” е започнала пълно разследване на лиценза на фирмата-превозвач, техническата изправност на автобуса и фирмата, извършила техническия преглед. В рамките на своите компетенции агенцията ще окаже пълно съдействие на разследващите органи за изясняване на причините, довели до трагичния инцидент.

По последна информация, автобусът с рег. № А 8534 АН марка „Мерцедес 0303”, извършващ обществен превоз на пътници по автобусна линия София – Бургас, е собственост на фирма „Бургас Тур-90” ЕООД-Бургас. Той е преотдаден за ползване на фирма превозвач „Ентуртранс” ЕООД-Бургас, която има лиценз за извършването на вътрешни превози на пътници, валиден до 2015 г. Фирмата е в процедура по несъстоятелност от февруари 2011 г., която не е завършила.

Катастрофиралият автобус е произведен през 1989 г. Машината е преминала за последно технически преглед на 8 март 2011 г. в пункт за годишни технически прегледи „Авто Пако” ООД. Следващата дата за преглед е била 7 септември 2011 г., съобщиха от транспортното министерство.

Водачът на автобуса е преминал психологическо изследване на 3 май 2011 г. Имало е и втори шофьор, както го изисква закона.

18 души станаха жертва на катастрофа с автобус край Ямбол на 28 май 2009 г. Ранените бяха 14. 17 от жертвите издъхнаха веднага след катастрофата, а 72-годишна жена, която получи тежки травми, почина месец по-късно. Катастрофиралият автобус „Чавдар-Сетра” бил на 20 години, но преди да потегли по пътя от „Дружба” към Ямбол бил минал на преглед, при който било установено, че е технически изправен. В него пътуваха 19 души от Дома за стари хора в Ямбол. Кръвната проба на водача на автобуса-убиец отчете 0,29 промила алкохол в кръвта.