Овчаров: Трайков отдавна трябваше да си хване шапката и да каже довиждане
Овчаров: Трайков отдавна трябваше да си хване шапката и да каже довиждане / Sofia Photo Agency
Овчаров: Енергийният министър отдавна трябваше да си хване шапката и да каже довиждане
40419
Овчаров: Енергийният министър отдавна трябваше да си хване шапката и да каже довиждане
  • Овчаров: Енергийният министър отдавна трябваше да си хване шапката и да каже довиждане

Енергийният министър Трайчо Трайков отдавна трябваше да си е хванал шапката и да е казал довиждане - така депутатът от Коалиция за България и бивш енергиен министър Румен Овчаров разтълкува представянето на Трайков от парламентарната трибуна. Овчаров остро разкритикува „тактиката на протакането и плямпането", тъй като това е сигурен начин цената на АЕЦ „Белене" наистина да стане прекалено висока и България да се окаже губеща в проекта. Румен Овчаров бе категоричен, че скандалът около подписването на споразумението между НЕК и „Атомстройекспорт" и неразбирателството в правителството трябва да доведат до повече от една оставки.

Ето какво още каза Румен Овчаров:

За мен подписаното споразумение няма абсолютно никакво значение, то не променя нищо. България има достатъчно сериозни и юридически, и финансови ангажименти и обвръзки вече с проекта "Белене", за да продължаваме да се правим, че не го забелязваме това. Тази позиция или тази политика, която води преди всичко Трайчо Трайков - да протакаме нещата, ни струва прекалено много пари, ужасно много пари, за да се продължава. Ако някой иска да поеме отговорността за прекратяването на проекта, да бъде така достатъчно отговорен пред българското общество и да излезе и да каже - аз вземам решение, прекратявам проекта, поемам отговорност за над единия милиард, който е вложен в самата площадка и в нейната подготовка, поемам отговорност за 700-те милиона евро вече платени, за единия милиард, за който са поети ангажименти и са подписани договори с френската и германската страна, и с руската, и да каже, че България е в такова положение, че може с лека ръка да щракне с пръсти и да се освободи от тези почти 3 милиарда. Но да излезе и да го каже, а не да разиграва тук смешни истории.

От тази гледна точка необходимо ли е пролетно почистване и в тази сфера?

Пролетното почистване е необходимо на цялата държава във всички сфери. То трябва да започне именно от правителството. Дали трябва да започне от министър-председателя, не е моя работа. Но, като гледам, май нещата вървят натам. За мен проблемът на енергийния министър не е това, което се случи през последните 2 седмици или един месец. Неговият проблем е, че той вече за почти 2 години на практика не направи абсолютно нищо в енергетиката. По нито един от проблемите на енергетиката не беше направена крачка в която и да е било посока. Само един-единствен проблем той като че ли реши, и то достатъчно бързо, и той е включването на EVN в проекта "Горна Арда". Това стана буквално месеци след избирането на новото правителство. Всички останали проекти, всички останали проблеми в енергетиката са си на мястото, на което бяха заварени. Не е допустимо министърът на икономиката и енергетиката да се държи по този начин. Не знам, Бойко Борисов може да си измисля всякакви функции на вицепремиерите, да натоварва който си иска с воденето на преговори, но в България има закон. Аз ви предлагам да вземете последния вариант на Закона за енергетиката и да прочетете какви са функциите на министъра. Освен това в конституцията на България има министри, а няма вицепремиери, които могат да определят политики. Политиките се определят от министрите. И след като един министър е буквално изолиран през последните месеци от това да прави политика и да носи отговорност за тази политика, и буквално се държи в някакво безвъздушно пространство, то според мен е съвсем в реда на нещата той просто да си вземе шапката и да каже довиждане. Трябваше да го направи според мен преди доста време, ако има, разбира се, достойнство, но във всеки случай това са си вече лични неща на всеки човек.

Какъв е полезният ход оттук нататък на българското правителство и за излизане от този казус, и по темата "Белене"?

Българското правителство, първото и най-важното, трябва да консолидира позицията си по проекта "Белене", да престане да се прави, че тези неща могат да се случат без някакво ясно и категорично решение по този въпрос. Решението вече... колкото повече върви времето, става абсолютно без вариант. Така че да седнат да си консолидират позицията, да видят за какъв механизъм за индексиране става дума... или какъв пазарлък ще водим с руснаците, защото по инициатива на самия премиер правителството избяга от обсъждането на механизмите за индексация и влезе в механизмите на пазарлъците от Капалъ чарши, нали - аз предлагам толкова, колко предлагаш ти. Сега, така не става. По този начин се стига ето до такива задънени улици.

Според вас възможно ли е руската страна да се възползва от целия този скандал, за да извлече максимална полза за себе си, което би било във вреда на България относно цената?

Ама руската страна го прави. Всичките тези, които в момента с такъв ентусиазъм и хъс са се хвърлили срещу проекта "Белене", не разбират, че просто играят в ролята, която им е определила руската страна. Русия от прекратяване на проекта е страната, която ще спечели най-много. България ще плати сметките отново. Моментите, в които на Иван Костов се даде възможност да играе някаква роля в енергетиката, ние плащаме изключително скъпи цени. Ако позволим отново те да се упражняват и да доминират в определянето на политиката ни, трябва да ви кажа, че отново, за съжаление, ще се окажа лош пророк. Вече се изморих да бъда такъв.

А какъв е полезният ход?

Правилното решение е едно-единствено - правителството се събира, разглежда един обективен доклад за плюсовете и минусите от проекта "Белене" и от състоянието, в което той се намира в момента, взима решение, определя работна група или човек, който отговаря за воденето на преговорите, и започва сериозни преговори, защото такива преговори с руската страна досега не са водени, и се търси разумното решение за вече активното довършване на проекта.

А за да изглеждаме сериозни пред руската страна и да намалим впечатлението от това, че институциите не си говорят, трябва ли да има поне една оставка, поне едно уволнение, с което да се докаже, че нещата са уредени?

Според мен на това правителство в момента са му необходими не само една оставка, а няколко оставки, ако иска да направи опит да си изкара мандата. Иначе то ще приключи доста бързо.

Смятате ли, че руската страна ще се възползва от цялата тази ситуация и за другите общи енергийни проекти, които имаме, за да извлече полза, която би била във вреда на България?

Някои хора влязоха в тази дискусия с разбирането и усещането, че тези проекти са руски проекти и Русия има огромния интерес от тях и не искат да разберат, че тези проекти са преди всичко български проекти. И ние успяхме да накараме Русия да види нейния интерес. И оттук нататък протакането и на "Южен поток", и на "Бургас-Александруполис", а и на "Белене" преди всичко, ще носи загуби само за България. Русия ще се възползва от всички предоставени й от нашата некомпетентност и безотговорността на министрите... Както виждате, те се възползваха достатъчно добре от, както аз го нарекох образно, плямпането на всички в това правителство по отношение на "Белене". Цената си стана с 50 процента по-висока, неустойките си вървят, българските ангажименти... Нямайте съмнение, Русия ще си вземе парите и ще си изиграе всичките ходове. Тези, които не са разговаряли, не са водили преговори с руската страна, те не знаят за какво точно става дума.

Кой ще плати за всичко това?

Ето това е хубав въпрос. Ще плати, за съжаление, отново българинът, същият този, който в момента се чуди как да намери пари за лекарства, как да намери пари за прехраната си. Сега ще трябва да плаща и за всичките тези дяволъци и опити да се избяга от... да се играят чужди игри на българска територия, геостратегически при това. Няма как националният интерес на една държава да бъде формулиран от който и да било посланик, пък било дори и американският.

А ако "Белене" се реализира, кой ще спечели от това?

Ами, ако "Белене" се реализира, нямам никакво съмнение, че ще спечели този, който има мажоритарно участие в него, дали това ще бъде българската държава или българска компания, или няма да бъде, аз все пак се надявам, че това ще бъде българска компания, мисля, че поне този въпрос като че ли вече в главите на правителството е поизбистрен, то тогава България ще печели от проекта "Белене", и то за един много продължителен период от време.

Един от основните аргументи на тези, които са противници на проекта, е, че няма къде да се продаде този ток.

Не, не, не. Не, много ви моля. Ако вие имате предвид т.нар. изсмукано от пръстите изследване на Института по пазарна икономика, това не е нещо, което въобще си струва сериозно да бъде обсъждано. Може ли да ми покажете една точка на картата на България, която е отдалечена на 600 километра от "Белене", за да предвиждаме там 600 километра далекопровод за изнасяне на електроенергия? Ами, няма такава. Най-отдалечените точки са Резово и Златарево на западната и на източната ни граница, те са на около 300 километра. По същия начин... написали там някакви си заместващи мощности, компенсиращи мощности. Няма нужда от такива неща. Някакви хранилища за радиоактивни отпадъци, без даже да си направят труда, че такова хранилище се изгражда в "Козлодуй" и то трябва да поеме и отпадъците от "Белене", и то съвсем не струва 750 милиона евро, а само 60-70 милиона. Разбирате ли, седят едни хора, гледат в тавана, измислят си числа и после викат - ама, гледайте, тя стана 11 милиарда цената. Ами, аз така мога да я направя и 20. А пък той, Бойко Борисов, я беше докарал до 13 милиарда преди три-четири месеца, не помните ли?

А колко ще струва в крайна сметка?

В крайна сметка колко ще струва... Колкото повече протакаме нещата, толкова повече струва, и колкото повече не си избистряме логиката, по която ще работим. Най-лошият вариант, който в момента съществува, няма как да стигне до 6 милиарда цената, ако гледаме индексациите. Просто не е възможно да се намери такъв индекс, с който да се индексира цената и тя да стане 6 милиарда.