Министър Божидар Нанев подаде оставка
Министър Божидар Нанев подаде оставка / Sofia Photo Agency
Министър Божидар Нанев подаде оставка
27546
Министър Божидар Нанев подаде оставка
Министър Божидар Нанев подаде оставка
  • Министър Божидар Нанев подаде оставка
  • Министър Божидар Нанев подаде оставка

Здравният министър доктор Божидар Нанев подаде оставка. Това стана след като прокуратурата го обвини за сключването на две неизгодни сделки, свързани с купуването на антивирусни препарати от министерството. Нанесени са щети на стойност от близо 2,4 милиона лева. Като обвиняема ще бъде привлечена и директорската на дирекция „Бюджет и счетоводство" към министерството Димитринка Николова. Срещу Божидар Нанев е взета мярка за неотклонение „парична гаранция" в размер на 2000 лева.

Министърът в оставка Божидар Нанев е обвинен, че е сключил неизгодна сделка за закупуването на 200 000 броя антивирусни препарати „Тамифлу". Сделката е сключена на 16 декември 2009 година. Националната здравна служба на Великобритания, чрез Британското посолство до Министерството на здравеопазването е предложило много по-ниска цената от тази, която е предложил българският клон на фармацевтичната компания "Рош". Въпреки това здравното министерство избира да приеме по-скъпата оферта.

„Доставката е била поръчана след обявения край на грипната епидемия, съобщи прокурорът от Софийска градска прокуратура Маргарита Немска: „Месец и половина след това, преди да бъдат сключени тези договори, от Министерството на здравеопазването са отправили запитване до националната здравна служба на Великобритания, която им е предложила много по-изгодна оферта - говоря както за цена, така и за разфасовки, така и време за доставка", уточни Немска.

В писмено изявление до медиите Божидар Нанев не обяснява защо министерството е избрало по-скъпата оферта. „Смятам, че повдигнатите обвинения срещу мен са напълно неоснователни", се казва в изявлението. Според Нанев сключените два договора за доставка на антивирусни препарати в края на миналата година са били единствената възможност за навременно осигуряване на лекарства срещу новия грип в момент на епидемия.

Председателят на парламентарната комисия по здравеопазване доктор Лъчезар Иванов обясни, че в момента готви промени, с които да се промени начинът на провеждане на тези търгове.

„За мен е абсолютна изненада. Нямам никаква информация. Вчера сме работили заедно по законите с министър Нанев. Тези търгове реално трябва действително да има законодателни промени", каза Лъчезар Иванов

Д-р Божидар Нанев бе одобрен от Народното събрание за министър на здравеопазването в кабинета на Бойко Борисов на 27 юли 2009 година. Той е роден на 19 януари 1963 г. в Димитровград. Специалист е по обща, гръдна и детска хирургия. Хирург е в Клиниката по гръдна хирургия и Сектор по детска хирургия в Университетската многопрофилна болница във Варна. Хонорован асистент е по детска хирургия към Катедрата по обща и оперативна хирургия, анестезиология и интензивно лечение в МУ - Варна. Член е на Българско хирургично дружество, Българската асоциация по гръдна и сърдечно-съдова хирургия, Българското научно дружество по детска хирургия. От 2005 до 2008 г. е член на Комисията по професионална етика на варненската колегия, а от 2008 година е председател на Управителния съвет на районната колегия на БЛС във Варна. На 10 януари 2009 година Божидар Нанев бе избран за председател на Българския лекарски съюз.