Николай Младенов поема външно министерство, Аню Ангелов – отбраната
Николай Младенов поема външно министерство, Аню Ангелов – отбраната / снимка: Sofia Photo Agency
Николай Младенов поема външно министерство, Аню Ангелов – отбраната
25247
Николай Младенов поема външно министерство, Аню Ангелов – отбраната
  • Николай Младенов поема външно министерство, Аню Ангелов – отбраната

Правителството ще има нов министър, който ще отговаря за финансово-икономическите въпроси, съобщи премиерът Бойко Борисов след днешното заседание на кабинета. По думите му на този пост ще бъде поканен икономистът Илиян Михов, а официалното предложение с ресора и задачите на новия министър ще бъде внесено в парламента в средата на следващата седмица. Тогава ще бъдат внесени и предложенията постът външен министър да се заеме от сегашния министър на отбраната Николай Младенов, а неговото място да бъде заето от настоящия заместник-министър на отбраната Аню Ангелов. Бойко Борисов потвърди приетата оставка на външния министър Румяна Желева. Премиерът съобщи и името на новия официален кандидат на България за еврокомисар - това е вицепрезидентът на Световната банка Кристалина Георгиева.

Борисов припомни, че първоначално Кристалина Георгиева е била поканена за вицепремиер, но поради ангажиментите й към Световната банка заемането на поста е било отложено за тази пролет.

„Създалата се ситуация първо наложи да докажем бързо на Брюксел и на евроатлантическите партньори, че имаме кандидат и човек, който може да върши много работа на европейското правителство и второ, съгласие да дойде като министър, който да ми помага в наблюдението на икономиката и пряко финансовите операции, които правителството прави с цел балансиране на бюджета и заедно с другите министри ще предложа и структурна промяна, ще дойде и господин Илиян Михов. По този начин няма да се отрази на българското правителство неидването на госпожа Кристалина Георгиева като вицепремиер. Ще подсиля финансово-икономическата част с господин Илиян Михов", коментира премиерът.

Николай Младенов поема външно министерство Аню Ангелов  отбраната
netinfo

Борисов защити избора на Николай Младенов за външен министър. „В първоначалния вариант на правителството предвиждах него за външен министър. Вярвам и на заместниците му, и на господин Райков, и на господин Димитров. Мисля, че кандидатурата му е безспорна и без коментар", обясни Борисов.

Премиерът обясни, че предстоят разговори за бъдещата кариера на бившия външен министър Румяна Желева.

Обявеният за нов член на кабинета Илиян Михов, който като бъдещ министър ще работи в икономическия екип на правителството, отказа коментар пред Дарик с мотива, че към момента около назначаването му има доста неясноти.

Николай Младенов е роден на 5 май 1972 г. Завършил е международни отношения в УНСС. Защитил е магистърска дисертация в Кралския колеж в Лондон. Между 1996 и 1998 г. заема поста програмен директор на фондация "Отворено общество", София. Следва длъжност като програмен координатор в Социалния отдел за България на Световната банка. През 1999 основава Европейския институт в София и е негов директор до 2001.

Народен представител от ОДС в 39-то Народно събрание, както и парламентарен секретар до март 2002, заместник- председател на Комисията по европейска интеграция и член на комисията по външна политика, отбрана и сигурност.

Бил е и член на Конвента за бъдещето на Европа На 12 март 2002 е избран за член на Националния изпълнителен съвет (НИС) на партия Съюз на демократичните сили. По-късно е назначен за говорител на партията. От 22 февруари 2004 е на поста заместник-председател на СДС, който напуска с оставката си от 16 август 2005 г. От 2005 до 2007 работи като консултант на Световната банка. Международния републикански институт и Националния демократически институт в България, Афганистан, Йемен и други страни от Близкия изток. През 2006 е съветник към комисиите по отбрана и външна политика на Иракския парламент. 2007-2009 година става евродепутат от ЕНП-ЕД, избран с листата на партия ГЕРБ. Николай Младенов е одобрен от Народното събрание за министър на отбраната в кабинета на Бойко Борисов на 27 юли 2009 година.