Светът се сбогува с Краля! Милиарди изпратиха Джако
Светът се сбогува с Краля! Милиарди изпратиха Джако / снимки: БГНЕС
Светът се сбогува с Краля! Милиарди изпратиха Джако
21073
Светът се сбогува с Краля! Милиарди изпратиха Джако
  • Светът се сбогува с Краля! Милиарди изпратиха Джако

Милиарди души наблюдаваха прощалната церемония в "Стейпълс сентър" в Лос Анджелис, с която светът изпрати Краля на попа Майкъл Джексън. Събитието беше предавано по десетки телевизии, безплатно можеше да бъде гледано и в интернет. 20 000 души присъстваха в самата зала в "Стейпълс сентър", където се проведе церемонията. 9000 от тях бяха близките и роднините на Джако. 11 000 фенове на изпълнителя също получиха достъп до залата, след като спечелиха безплатни билети чрез електронна лотария.

Едни от най-близките приятели на Майкъл - музиканти, артисти, спортисти участваха в прощалната церемония в "Стейпълс сентър". Малко преди тя да започне в залата беше внесен ковчегът с тялото на Джако. Носиха го седем души, сред които и някои от братята на Краля на попа. Позлатеният ковчег, който беше поставен пред сцената, остана затворен през цялото време. Върху него бяха аранжирани десетки червени рози.

Самата церемония започна с изпълнение на Марая Кери и Трей Лорънс. Те припомниха хита от 1970 година на The Jackson 5 "I`ll be there". Докато представяха песента, на огромен екран, монтиран зад тях, се редуваха снимки от различни периоди от живота на Джако. Такива съпътстваха и другите музикални изпълнения, включени в церемонията. Лайнъл Ричи изпя "Jesus is Love", Стиви Уондър - "Never Dreamed You'd Leave in Summer", Дженифър Хъдсън - "Will you be there", а Ъшър представи "Gone too soon" - песен на Майкъл Джексън, включена в албум от преди години, посветен на Лейди Даяна.

Песните, които представяха едни от най-големите в музикалната индустрия, се редуваха с изказвания на най-близките приятели на Майкъл Джексън - те си спомняха за първата си среща с него, за моментите, които са прекарали заедно. Сред най-емоционалните беше актрисата Брук Шийлдс. През сълзи тя разказа как се е запознала с Краля на попа, когато е била съвсем малка, на 13-годишна възраст. Трепереща от вълнение Брук Шийлд обясни колко много са се забавлявали двамата, когато са имали възможност да бъдат заедно. "Ние бяхме като деца", призна актрисата. "Майкъл обожаваше да се смее. Дори сме си правили състезания кой от двама ни може да се смее повече. Чувството му за хумор беше съвършено", каза още тя.

Най-вълнуващата част от церемония организаторите й бяха оставили за на края. Минути преди спектакълът да приключи, на сцената на "Стейпълс сентър" се качи част от семейството на Джако. Тогава светът за първи път чу гласа на 11-годишната дъщеря на Майкъл Парис Катрин и за първи път видя лицето й. През всичките години, когато Джако е водил някъде със себе си децата си, техните глави винаги са били покрити с одеала и воали. Плачещата Парис Катрин каза: "Татко беше най-добрият баща, който можете да си представите. Ето защо искам да му кажа: Обичам те много".

Снимката, на която се вижда 11-годишното момиченце, сгушило се в сестрата на баща си Джанет Джексън, вече обиколи света и е по първите страници на печатните издания.

Освен песните, изказванията и многото снимки, по време на прощалната церемония бяха излъчени и няколко кратки видеоклипчета, в които бяха събрани някои от най-важните моменти от живота и кариерата на Майкъл Джексън. Малко преди началото на събитието от сцената на "Стейпълс сентър" говори музикантът Смоуки Робинсън, който прочете послания към семейството на Джако от Даяна Рос и Нелсън Мандела. Певицата, която фигурира в завещанието на Джексън като жената, която той би искал да се грижи за децата му, призна, че за нея Кралят на попа е изключително ценна част от нейния свят. "Нямам думи, с които да опиша чувствата си, когато го няма", беше написала Даяна Рос. Тя категорично потвърди молбата към нея в завещанието на Джако с думите: "Ако децата някога се нуждаят от мен аз ще бъда при тях".

Бившият президент на Южноафриканската република Нелсън Мандела пък нарече Майкъл "гений" и го определи като "истинска легенда в музикалната индустрия". "Прекланям се пред таланта му", призна Мандела в посланието си до семейството на Джако.

Събитието в "Стейпълс сентър" наблюдаваха милиарди души по целия свят и то не само от домовете си. В едни от най-големите американски градове, в някои от европейските столици, на открито бяха монтирани огромни екрани, които събраха пред себе си стотици хиляди почитатели на Майкъл Джексън. Фенове на изпълнителя буквално бяха блокирали Лос Анджелис, за да станат част от едно от най-грандиозните събития в последните години. 3000 полицаи бяха ангажирани с охраната му.

Преди церемонията в "Стейпълс сентър" семейството на Джако се прости с него в гробището Forest Lawn. На тази частна церемония присъстваха само най-близките и роднините на Майкъл. От Forest Lawn до "Стейпълс" ковчегът с тялото на изпълнителя беше превозен с полицейски ескорт, включващ ролс-ройси, кадилаци и рейндж роувъри. Отворен остава въпросът къде и дали вече е погребан Кралят на попа. Възможно е семейството му никога да не разкрие къде ще е гробът му, заради желанието там да не се събират тълпи от почитатели.

Така светът изпрати Краля на попа. И сега не очаква нов, защото знае, че никога няма да има друг като него.