Лечков: Да проверяваме тези, които проверяват доходите ни
Лечков: Да проверяваме тези, които проверяват доходите ни / снимка: DarikNews
Да проверяваме тези, които ни проверяват доходите, поиска кметът на Сливен
18697
Да проверяваме тези, които ни проверяват доходите, поиска кметът на Сливен
Да проверяваме тези, които ни проверяват доходите, поиска кметът на Сливен
  • Да проверяваме тези, които ни проверяват доходите, поиска кметът на Сливен
  • Да проверяваме тези, които ни проверяват доходите, поиска кметът на Сливен

Виновни ли са богатите у нас до доказване на противното? Ако съдим по наскоро започналата акция на Националната агенция за приходите, които притежават луксозни къщи, коли и яхти. Отговорът е по-скоро „да”. Няма нищо по-нормално от това данъчните да се интересуват от произхода на парите, с които някой се осигурява добър живот, но, ако четем законите на страната, не така, както дяволът чете Евангелието, то същото правило трябва да важи за всичките граждани на въпросната страна. Ако НАП е решила, че хазната е пробита и дупките трябва да се запълнят, то нека към това благородно начинание бъдат привлечени всички, които не си плащат данъците или ги укриват. Невероятно звучи признанието на зам.-градският прокурор на София Роман Василев, че проверките, които трябва да установят, че някой живее по-охолно, от колкото доходите му позволяват, трябва да се правят „на око”, което означава, че данъчните се качват на кола и започват да обикалят из софийски квартали като „Бояна”, „Княжево” и ако се впечатлят от по-високия и по-помпозен дувар на къщата, срещу нейния собственик моментално започва проверка. Това не е виц, а част от нашата борба с престъпността, която отчитаме в Брюксел на всеки 6 месеца. По темата, в предаването „Денят” на Дарик радио, разговор с кмета на Сливен Йордан Лечков.

 

Малцина богати българи дръзват да критикуват акцията на НАП от последните дни. Вие не се страхувате да изразите публично гражданската си позиция и мнението си, че това не е начинът да се пълни държавната хазна. Защо смятате така?

 

Не критикувам акцията на НАП, изказвам лично мнение, което от много години е практика, хората, които работят и си плащат данъците редовно, да бъдат подложени на проверки, да бъдат подложени на „геноцид”, защото има лоша социална политика. Но, ако има закони, претендирам те да бъдат еднакви за всички.

 

Написахте статия за вестник „24 часа” по повод акцията на НАП. Защо според вас геноцид?

 

Така го чувствам. Но нямам предвид НАП, а на регионално ниво в Сливен, защото имам много наблюдения и оплаквания като кмет, пък и аз се занимавам, така или иначе имам частен бизнес, имам поглед върху това нещо. Не искам да влизам по-надълбоко, защото много хора ще се засегнат, но не мога да се съглася, че хора, които ме проверяват, ме имат за заможен. Този, който ме проверява, искам да се представи как живее, на каква нога – широка или тясна. Ако продължаваме по този начин, още 20 години няма да се оправим, защото има 2 млн. пенсионери, не искам да ги обиждам, има голяма държавна развита администрация, която получава заплата незнайно за какво, и в едни такъв момент цялата работеща маса издържа всички тези хора, които на практика не работят конструктивно.

 

Да разбирам, че не на шега сте се заканили на тези, които проверяват вашите доходи, вие да проверите техните?

 

Нямам нищо против да ме проверяват, аз съм спокоен за себе си. Но точно за това казвам – не може крадецът да вика дръжте крадеца. Нека да ме проверяват, напротив, аз съм най-големият привърженик на това, че влязохме в Европейския съюз. Аз моите пари съм ги спечелил в Eвропа, плащал съм 56% данък... Искам тук всички да сме равни. Ако имаме равни начала, трябва да ги спазваме законите такива хубави или лоши, трябва да ги спазваме, да са еднакви за всички. В личен план, 11 години съм подлаган на най-различни проверки и досега нищо не е излязло, ами, бива, бива толерантност, но… Дайте сега да видим обратното, понеже оглавявам една институция, която има не малки права и си позволявам вече оттук нататък, няма да смесвам личното с професионалното, да проверяваме тези, които ни проверяват. Искам да ми обяснят всички хора, които са в администрациите, как издържат студенти, имат големи къщи. Аз имам хотел, но съм го построил с явни пари, заеми. Искам техните пари да са ясни. Има ли нещо лошо в това? Не виждам нищо лошо, това е открита чиста гражданска позиция.

 

Започвате с териториалната дирекция на НАП в Сливен?

 

Не, то има много… Вижте, в провинцията, както и в София, за всеки се знаят и „белите гащи”, както се казва. В провинцията също всичко е ясно. Но аз обичам да критикувам конструктивно, затова предлагам – европейците отдавна ни подсказаха, че трябва да има 6 региона, трябва да си намалим общините. В Германия например ДДС е 15%, като 11% остават в общините, а тук вижте какъв голям данък – 20% плащаме всички. Да виждате някакъв резултат? Няма.

 

Да ви върна към думата рекет, казвате, че съдите от това, което вие виждате…

 

Това е открит рекет.

 

Но дайте пример, защото казвате „съдя по себе си”.

 

Ще ви дам, след понеделник ще ви дам. Фирми, близки до определен кръг от хора, не се проверяват и им се връща веднага ДДС-то, а фирми, които са за рекет, 6-7 месеца отиват в териториалната данъчна, след това във върховен съд. Има много такива случаи.

 

Това, което вие казвате, не е виц, не е смешка, защото звучи сериозно, защото през последните седмици, включително по Дарик радио и по други медии, ние не сме изключение, звънят хора, като вас, бизнесмени, които заради безумни проверки не им се връща ДДС-то с месеци, а заради това им се налага да уволняват хора, да съкращават служители, да плащат по-малко заплати, да престават да обслужват кредити. Това е сериозно. На кого да се оплачат тези хора?

 

Това, което мога да поема като ангажимент е след понеделник, ако искате ще ви изпращам информация нагледна, потрудил съм се, понеже ви казах, че като дойдат избори започват да си правят на мой гръб всичките гимнастики и предизборни кампании. Аз няма от какво да се притеснявам, ако съм сгрешил някъде, ще се извиня, ще си понеса последствията.

 

Появиха се точно тези коментари, че с тази акция не се цели да се пълни държавната хазна, не цели да се напълнят пробойните, а цели да се напълнят партийните каси.

 

Точно за това предлагам. От кое време говоря? Ако позволите, аз вмъквам малко политика, защото отдавна се говори за децентрализация и колкото по-бързо я осъществим, толкова по-добре. Затова дадох пример с Германия. Ако една част от тези данъци и другите данъци и такси, така или иначе остават в общината, остават в общината, ние вече ще си разпределяме отговорности и ще можем да се контролираме - централна власт, местна власт, съдебна власт. Виждаме вече 20 години, че по този начин не става, много далече сме от европейските си партньори, които ни помагат и ни дават много пари, а ние не можем да ги усвоим. Затова и ни ги спират, защото виждат какво правим, а ние не искаме да си го признаем.

 

Дайте съвет на хората, които имат проблем, които от месеци не могат да си вземат ДДС-то, които са рекетирани.

 

Съветът е това – с открита гражданска позиция по-смело да излизат и да си казват нещата.

 

Но имам чувството, че хората се страхуват, защото е и едно медийно появяване… Привличаш вниманието върху себе си, току виж някой прокурор слуша радио, пък се заинтересува за теб…

 

Ами, нека, какво? Прокурорът е държавен служител, този данъчен е държавен служител също. Тези пари, заплати, кой им ги плаща? Хората, обикновените хора, хората на бизнеса. Това е гражданският контрол, демокрацията, всичко останало е комунизъм открит.

 

Как ще завърши тази шумна акция на НАП, която се радва на медийно внимание?

 

Нека да се проследи какво е направено после. Аз давам предложение – проверяващите първо да започнат от тях, министър-председателят да си даде произхода на парите, той управлява държавата, министри, няма какво да се заблуждаваме, аз го давам като предложение.

 

Първите мъже да дадат пример.

 

Абсолютно. Всички, които са на държавна работа да си кажат откъде имат скъпи часовници за по 20-30 000 евро. Оттам се почва, това е демокрацията, всичко останало е тоталитарна система, комунизъм. Да направим една амнистия, да се гласува, да знаем например 2010 година всеки почва с 2, 10, 15 лева и това да е реално, а иначе е един инструмент за рекетиране на неприятните, неудобните хора. Червени, сини, оранжеви, не знам какви ли не бяхме през тези 20 години. Говоря за комунизъм, но той ни остави не лошо наследство, а ние със социалисти и демократи го унищожихме.