НАП не проверява, а протака във времето, твърди добрички бизнесмен
НАП не проверява, а протака във времето, твърди добрички бизнесмен / снимка: БГНЕС
НАП не проверява, а протака във времето, твърди добрички бизнесмен
18621
НАП не проверява, а протака във времето, твърди добрички бизнесмен
НАП не проверява, а протака във времето, твърди добрички бизнесмен
НАП не проверява, а протака във времето, твърди добрички бизнесмен
  • НАП не проверява, а протака във времето, твърди добрички бизнесмен
  • НАП не проверява, а протака във времето, твърди добрички бизнесмен
  • НАП не проверява, а протака във времето, твърди добрички бизнесмен

Добричкият бизнесмен Веселин Бакърджиев, изпълнителен директор на фирма „Фарин”, е готов да съди държавата в Страсбург заради невърнато ДДС и неправомерни действия на Националната агенция по приходите (НАП). Той обвинява агенцията и подразделението й в Добрич, че повече от 10 месеца не му връщат данък в размер на над 2 млн. лева. Сумата, която НАП трябва да върне на бизнесмена идва от сделка на износ на 25 000 тона зърно в Румъния.

 

Ревизията ни трябва да приключи до края на тази седмица. 10 април е крайния срок за приключването й. От там има технологично време до края на май да ми върнат парите.

 

Откъде започна вашия случай? Какво сложи началото на сагата ви с НАП?

 

Ние имахме дързостта да изнесем зърно от България, за което, според мен, сме наказани в момента. Ние успешно изнесохме 25 000 тона пшеница и слънчоглед от България, за което в момента имаме огромни неприятности. Това не е само наш проблем, доста колеги имат такива задържани ДДС-та. Не съм упълномощен да им казвам имената, но има хора с много повече задържани пари от нас. Не сме изолиран случай.

 

Мислите ли, че това в България е повсеместно явление – да се задържа без никакво обяснение?

 

Не, това е политика от последната една година.

 

Спрямо вас какво цели?

 

Иска ми се да мисля, че нищо конкретно срещу мен не цели. Просто държавата задържа пари, за да ги ползва безплатно. Надявам се, че няма някаква атака на конкретни местни величия срещу нас. Дано не е така.

 

Вашата фирма нуждае ли се от тези пари? В затруднение ли сте заради тези пари?

 

Естествено, спряхме да обслужваме кредити, лизинги. Плащаме половината заплати, съкратили сме доста хора. Определено изпитваме огромни трудности от невръщането на тази сума. Тези затруднения разстройват цялата работа на фирмата.

 

Казахте преди време, че искат от вас да преснимате близо 3500 документа.

 

Оказаха се над 6000 документа. Представили сме над 6000 документа.

 

Как според вас трябва да завърши този случай?

 

Той няма как да завърши освен с връщане на парите. Кражба на ДДС в Румъния няма. Ако има неточности по подаването на декларациите… аз не съм в състояние да контролирам изпълнението на задълженията на фирмите в Румъния. По закон какво се иска, за да направиш износ – иска се за да бъдеш добросъвестен износител. Трябва да провериш дали съответната фирма в съответната страна членка на ЕС, е регистрирана по ДДС и трябва да изготвиш нужния набор документи при осъществяването на вътреобщностната доставка. Всички тези условия в момента ги има на лице при мен. Дали румънците са декларирали навреме, точно, цялото количество – това мен не ме засяга. Те няма какво да проверяват данъчните. Това е измислена стратегия, с цел забавяне връщането на ДДС-тата. Отговор от румънската администрация дали всичко е декларирано както трябва в никакъв случай не доказва, че аз съм създал престъпна структура в Румъния с цел да крада ДДС. Това би било единствената причина, за да не ми върнат ДДС-то – ако аз създам структура в Румъния за кражба на ДДС. Това не се доказва с декларации на румънските данъчни субекти. Трябва доста по-сериозни и задълбочени и полицейски, и всякакви проучвания и разследвания, за да се докаже. Всъщност те в нищо такова не се съмняват, не искат да докажат. Те чакаха доскоро отговора от Румъния, той пристигна, в момента гледат документите. Имат да гледат още до края на седмицата.

 

Ако продължат след 10-ти април?

 

Нямат право. Нарушават отново закона.

 

Вие какво смятате да направите?

 

Ще предприемем съответни действия, за да сезираме нужните инстанции – еврокомисии, еврокомисари, евродепутати. Всички законни мерки ще бъдат предприети при нас, за да може да се защитим от едно такова посегателство върху интересите на фирмата. Поредно посегателство.

 

Преди време имаше протести на ваши служители в Добрич.

 

Точно в тази връзка бяха.

 

Хората от какво са недоволни?

 

От това, че правителството вместо да ни помага да излезем от кризата… Аз не бих нарекъл изкуствено задържане парите на фирмата помощ от страна на правителството за нас. Не смятам, че това е помощта, която чакам. И да не ти върнат една година внесени пари в държавния бюджет, според мен не е помощ за излизане от кризата. Премиерът вчера доста изказвания направи във връзка с това банките да финансират фирмите, за да могат да излязат от кризата, което означава, че премиера осъзнава необходимостта от финансиране на фирмите. Как всъщност банките да ни финансират, а държавата от другата страна да ни задържа парите. Все едно да караш кола и едновременно да даваш газ и спирачка. Резултатът какъв би бил?

 

Разбирам, че вие имате кредити, които трябва да обслужвате, искате с тези 2 млн. лева да погасите част от вноските.

 

Искам да функционира нормално. Естествено, че с 2 156 000 лева липса в бюджета на икономическата група „Фарин”, ще се разстроят паричните потоци на фирмата и няма да можем да извършваме всички плащания, които имаме.

 

Опитахте ли се да говорите с представителите на НАП? Те какво ви обясняват?

 

Говорил съм с всички инстанции възможни, писал съм на всички инстанции, които биха могли да бъдат сезирани във връзка с нашия случай, но нищо – кучетата си лаят, кервана си върви. Хората казват: Ние проверяваме. Аз нямам нищо напротив да ме проверяват, но прекалено дълги са тези проверки за прекалено прост казус. Те дори не са проверки, а е протакане на времето – ден да мине, друг да дойде.

 

Казахте, че вашият случай е идентичен като на много други бизнесмени в България.

 

Познавам лично колеги, на които имат да възстановяват по-големи суми от нашата. Но явно се справят по някакъв начин, или се страхуват да се обадят. Но това са негативи към… тези хора не могат да бъдат положително настроени към управляващите, при положение, че на всички тези хора им се разстройват паричните потоци. Колкото и да си добронамерен…

 

Не мислите ли заедно с вашите колеги по някакъв начин да си потърсите правата?

 

Как да ги потърсим, при кого? Дайте ми съвет. Дори и процесите с машините в града не бяха отразени – нито в преса, нито в национални медии. Никой не иска да чуе за нашите проблеми. Чакам да видя дали ще приключи ревизията и дали ще ми върнат парите, или по някакъв начин ще си търсим парите. Ние не сме хора, които ще се откажем. Вместо да се борим с кризата, ни се борим с държавата. Така се получава, защото те нямат намерение да ни плащат лихви за периода, в които са ги ползвали. За тази една година ревизии, на мен не ми се полагат по закон никакви лихви. Това означава, че тези пари са ползвани безлихвено.