Кадиев: В различни доклади се посочва между 1,5 и 2 млрд. лв. несъбрано ДДС
Кадиев: В различни доклади се посочва между 1,5 и 2 млрд. лв. несъбрано ДДС / снимка: Sofia Photo Agency

В различни консултантски доклади фигурират суми от милиард и половина до два милиарда лева несъбрано ДДС, каза бившия финансов министър Георги Кадиев в предаването „Кой говори” на Дарик. По думите му, до ден-два ще излезе името на бившия зам.-директор на териториална дирекция на НАП, който през 2006 г. е получил от Кадиев задача да проследи схема за източване на ДДС.

 

 

„Аз няма да му кажа името, тъй като това е неговото желание, но много добре знам за кого става въпрос, разбира се, и всички хора от системата разбират за кого става въпрос, включително виждам, че има и няколко интервюта с политици, които казват да, ние знаем за тези случаи, знаем кой е човекът”, каза Кадиев по повод публикации във вестник „Труд”. Ето какво още каза Кадиев:

 

Фактите са следните: през 2006-а аз получих от странични канали информация за определени фирми, две-три в определен регион на страната, които участват в схема за източване на ДДС при износ на зърно. В самото начало на веригата няма ДДС и после се появяват така наречените фирми-фантоми, в крайна сметка зърното се изнася и се възстановява ДДС на последния износител, а преди това то не е внесено в държавния бюджет”, обясни Кадиев.

 

В кой край на България се случва това?

 

Основният износ на зърно става през Пристанище Варна. Вие знаете кои са най-зърнените райони на България. По време на работата се оказа, че са замесени фирми от различни териториални дирекции, като започнете от Стара Загора, Варна, Бургас, Добрич, София, общо взето, почти цялата страна. Той изготвя няколко доклада, които стигат до госпожа Мургина, стигат и до мен, той е писал доста доклади. Факт е, че изпълнение по тях няма. Сега, дали те са оставали заключени в сейфа на госпожа Мургина, дали по тях е давано някакво движение, защо не е давано движение – това са нещо, които вече са се случили след моето време.

 

 

 

Най-лесно е да се хвърли вината върху бившия директор на НАП Мария Мургина, каза още Георги Кадиев, но посочи, че според него тя има вина за цялостното състояние на системата. Още през юли 2006 г. поисках оставката й по конкретен казус, но тъй като не разполагам с конкретни факти, не мога да кажа, че тя има пряко участие в източването на ДДС, каза в „Кой говори” по Дарик бившият заместник финансов министър Георги Кадиев.