Оставката на Мургина - свързана с подаден в ДАНС сигнал
Оставката на Мургина - свързана с подаден в ДАНС сигнал / снимка: Sofia Photo Agency
Изпълнителният директор на Националната агенция по приходите Мария Мургина подаде оставка. В началото на този месец Софийската градска прокуратура образува досъдебно производство, което да установи дали висши чиновници са извършвали данъчни престъпления.

Коментар по темата направи независимият народен представител Димитър Абаджиев:

Да се опитаме да изясним – има ли пряка причинно-следствена връзка между сигнала, който партия "Ред, законност и справедливост" подаде в ДАНС и оставката на Мария Мургина?

Сигурен съм, че има, защото ние още преди една седмица заедно с колегата Яне Янев на пресконференция призовахме Мария Мургина да бъде отстранена като пряк ръководител на служителите в НАП, които очевидно са отговорни за извършването на много нарушения и за източването на огромни суми по ДДС. Затова и днес призовахме тя да бъде не само временно, но и напълно отстранена, защото очевидно след решението на ДАНС за прекратяване на достъп до класифицирана информация има достатъчно съмнения и основания да се счита, че оставането й на този пост може да повлияе на самото разследване и на събирането на достатъчно доказателства.

Всъщност това няма как да се случи, защото тя, подавайки оставка, няма как да бъде отстранена, но в случая не това е толкова важното.

Да, точно така.

По-скоро въпросът ми е, когато подавахте този сигнал в ДАНС, вие представихте само схема за източване на ДДС или представихте и имената, които като пионки заемат определени позиции в тази схема?

Ние не сме представяли никакви имена. Ние сигнализирахме за сигналите, които сме получили ние за източването на ДДС и извършването на тези престъпления. Освен това очевидно по силата на самостоятелно разследване на съответните органи извън нашия сигнал е работено отдавна по тази тема и не случайно е образувано досъдебно производство срещу виновни длъжностни лица след извършването на проверката. Знаете, че досъдебното производство е втората фаза, след която вече се повдигат конкретни обвинения. Така че конкретните имена на конкретните висши служители е работа на съответните органи, които разследват.

Интересува ме дали вие и вашият колега Яне Янев от "Ред, законност и справедливост" разполагате с доказателства за това, че самата Мария Мургина е участвала в тези схеми за източване на ДДС или по-скоро днешната й оставка или вчерашната й оставка е заради това, че тя, разбира се, като директор на Националната агенция по приходите носи отговорност за действията на своите подчинени. Тоест вината пряка ли е или косвена, това е важен въпрос.

Ние самите нямаме конкретни доказателства дали нейната вина е пряка. Искаме отстраняването й като пряк ръководител. А дали тя носи пряка вина, дали самата тя е извършвала нарушения, ще установят съответните органи. Ние такива доказателства нямаме и няма как да имаме, все пак като народни представители, които не разполагат с механизмите за водене на разследване.

Колкото до сигнала, който казахте, че сте получили, откъде го получихте, всъщност как се сдобихте с тези документи, с които отидохте в ДАНС?

Ние получихме множество сигнали от граждани по време на нашите приемни, когато бяхме и в Пловдив, когато поставихме въпроса за Георги Търновалийски, който е шеф на НАП в Пловдив, и за един от олигарсите, който е и член на Висшия съвет на БСП, Георги Гергов. От... тогава всъщност допълнително сигнализирахме съответните органи. Пак повтарям, те обаче са водели своите разследвания и независимо от нашите сигнали.

Как ви звучи официалната версия на случилото се, че като основен мотив за тази оставка се посочва неизпълнението с 2 процента на данъчните приходи за миналата година?

Това е несериозно според мен и всеки опит да се прикрива истината, допълнително задълбочава проблема. Трябва ясно да се признае, че отговорността е свързана именно с това разследване и с огромните нарушения. По наши данни предварителни става въпрос за източването на около 1 милиард лева, което е огромно престъпление спрямо българския народ, особено в условията на криза, и е наистина нечовешко да се търпи подобно поведение.

Как ще завърши цялата тази история, каква е прогнозата ви? Ще опре ли всичко, ще приключи ли всичко с оставката на Мария Мургина или смятате, че срещу нея ще бъде повдигнато обвинение?

Аз силно се надявам, да бъдат повдигнати конкретни обвинения срещу конкретните длъжностни лица, независимо те на каква позиция са. Дали те са шеф на НАП или заместници, или шефове на регионални поделения на НАП, трябва да има конкретни обвинения веднъж завинаги. Сега, особено когато сме членове на ЕС, трябва да започнем да показваме, че имаме силите да направим това. В противен случай наистина ще се превърнем в задния двор на Европа, което българите не заслужават.

Не случайно ви питам, защото при представянето на схемата за източване на ДДС в особено големи размери вие говорихте и за това, че определени политици са покровителствали тези схеми. Така че се питам колко силни ще са тези покровители, ако е вярно, че ги има.

Не, със сигурност ги има и със сигурност те са били силни и са силни. Но въпреки това трябва да се разбие тази защита, за да започне да се разбива олигархичният модел и един по един трябва елементите на този модел да започнат да се разпадат. Пак повтарям, все пак вече има натиск и от Европейската комисия, и от ОЛАФ. България не може да продължава да развива този модел.

Прочетохте ли кратичкия доклад на Европейската комисия за правосъдието и вътрешните ни работи? Запознахте ли се?

Да, прочетох го.

Как ви се струва?

Ами със сигурност той е по-положителен. Дава се подкрепа на органите и институциите, които са започнали определени действия. Но според мен продължават да липсват конкретни обвинения срещу висши политици и това е нещото, което прави впечатление. Но със сигурност по една или друга причина този доклад дава някаква подкрепа на действията, които са извършени досега. За мен лично като народен представител от опозицията той не е достатъчно остър, но като българин все пак е добре, че има отчитане на някакъв напредък. Критиките трябва да са тук, вътре в страната, и затова ние ще продължаваме да бъдем безкомпромисни към това, което се върши.

И как мислите, при това положение подсилва ли този доклад на Еврокомисията аргументите на опозицията в подкрепа да се поиска вот на недоверие към кабинета или е по-скоро точно обратното, обезсилва тези аргументи?

Не, не ги обезсилва, защото този доклад трябва да го разглеждаме във взаимна свързаност с предишния доклад за спрените еврофондове, които не са пуснати отново, не са разблокирани, не е спряла забраната. Така че голямата вреда, която това правителство нанесе на България, продължава и вотът на недоверие е свързан именно с всичко това, което той извърши със спрените пари и с цялостната политика. Така че по никакъв начин не го обезсилва според мен.