Мургина подала оставка заради по-малко данъчни приходи
Мургина подала оставка заради по-малко данъчни приходи / снимка: DarikNews

Изпълнителният директор на Националната агенция за приходите Мария Мургина подаде оставка. Министър-председателят Сергей Станишев е подписал депозираната оставка на Мургина. Мотивите за нея са неизпълнението на плана за данъчните приходи на агенцията за 2008 г. и отказаният й достъп до класифицирана информация, научи Дарик.

По информация на Дарик заместник-изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов ще оглави временно ведомството. На 12 февруари той е провел среща с регионалните директори на НАП.

В момента от ДАНС и прокуратурата правят проверки за измами с ДДС в приходната агенция. Заради това независимите депутати Яне Янев и Димитър Абаджиев поискаха отстраняването на Мургина и шефове на регионални дирекции.

Оставката е депозирана снощи в Министерството на финансите. След като по обяд в медиите изтече информация за нея, от ведомството и от приходната агенция съобщиха, че Мария Мургина е взела десет дни отпуск, но не потвърдиха, че е заявила желание да напусне поста си. Заместник-министърът на финансите Кирил Желев съобщи официално първо пред Дарик за оставката на Мургина, но отказа да коментира мотивите.

„Тя е подадена при министър Орешарски, а мястото, където трябва да се подаде, е в Министерски съвет, при премиера”, каза Желев. На въпрос дали мотивите на Мургина са свързани с проверката на ДАНС, Кирил Желев отговори: „Мотивите са все пак лични, с Мургина би трябвало да се разговоря. Аз как да коментирам мотивите?”

Независимият депутат Яне Янев заяви, че дори „счита, че не става въпрос за оставка, а за отстраняване”.

„Заедно с Мургина трябва да подадат незабавно оставки, или по-точно да бъдат отстранени и арестувани, шефове на регионални дирекции на НАП. Начело на този списък трябва да е Георги Търновалийски, шефът на НАП–Пловдив”, каза Яне Янев.

Директорът на НАП–Пловдив Георги Търновалийски отказа коментар. На въпрос дали и ще си подаде оставката, както направи Мария Мургина, той отговори: „На кого да си подам оставката, на Яне Янев ли?”

Междувременно от Сметната палата съобщиха за Дарик, че извършват проверка на администрирането на ДДС в агенцията от 1 януари 2006 до декември 2007 г.


Мария Мургина е назначена за изпълнителен директор на Националната агенция за приходите (НАП) на 7 ноември 2005 г. Тя е в системата на данъчната администрация от 1997 до 2003 г. като заместник главен данъчен директор и ръководител на проекта за изграждане на НАП. От 2003 г. Мургина е назначена за заместник изпълнителен директор на НАП.

Мургина е завършила “Управление и планиране на народното стопанство” в Университета за национално и световно стопанство (УНСС), като има редица специализации, между които Стратегическо планиране при KPMG, SOGEMA Canada, управление на проекти при KPMG, управление на промяната при SOGEMA Canada и др.



*Информацията е актуализирана към 18.10 ч