Борисов: Правителството ще саботира завода ни за боклук
Борисов: Правителството ще саботира завода ни за боклук / netinfo

Умишлена провокация срещу общината и гражданите на столицата нарече кметът на София Бойко Борисов предложението на министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров за публично-частно партньорство в изграждането на завода за отпадъци на столицата.

Според кмета така правителството иска да лиши общината от европейско финансиране. Пред журналисти беше пуснат запис от изказване на говорителя на еврокомисаря по екология Ставрос Димас, в което се подчертава, че столицата ни е изпълнила ангажиментите си по проблема и продължава да работи по разрешаването му в синхрон с европейските изисквания. Становището си Борисов изрази по време на среща с кмета на Атина Никитас Какламанис.

Двете столици ще кандидатстват за финансиране от Европейския съюз по общ проект за съхранение на манастирите и църквите в София и Атина. Ето какво още каза столичния кмет във връзка с кризата с отпадъците:

Другите общини не са готови със своите проекти и няма как да усвоят пари. Правителството ще се опита да изкара, че е по-добре вместо да си е 100% общински, заводът да има публично-частно партньорство, сиреч тези пари да останат да ги усвояват други. Ние сме категорични, че монополът трябва да бъде на общината. Заводът трябва да бъде общински. Благодаря и на президента, и на премиера, и на младежката организация на БСП, те така ме амбицираха, че ние свършихме всичко перфектно и сега, когато страната след 16 юли догодина ще бъде в криза, поради липсата на инсталации, ние тогава вече ще строим нашата инсталация, 1/3 от тях вече ще работят. Затова сега изведнъж през последните дни започна да се говори за т.н. публично-частно партньорство, когато видяха, че заводът ще стане и без тях. Няма да оставим някакви ашлаци да се подиграват нас.