София изпраща 600 000 тона боклук в неизвестна посока
София изпраща 600 000 тона боклук в неизвестна посока / netinfo
Не мога да гадая къде София насочва балираните си битови отпадъци, но посоката не е Пловдив. Така кметът Славчо Атанасов коментира обявената от Столична голяма община обществена поръчка за извозване на 600 000 тона боклук от площадките в Кремиковци и гара Искър на разстояние 160 км, без да е уточнена посоката.

Заради отправено вече предупреждение от Европейския съюз за наказателна санкция към България, държавата и общините трябва да намерят съвместно решение на проблема с отпадъците. В тази връзка обявената от нас обществена пръчка означава, че ние ще платим транспортирането на боклука, но държавата трябва да посочи мястото, където той ще бъде извозен. Така кметът на София Бойко Борисов коментира за Дарик въпроса.

Срокът за набиране на оферти за извозването е 7 юли, което означава, че транспортирането може да започне най-рано през август.

Пловдивският кмет отрече категорично с него да са водени официални или неофициални разговори за приемане на нови количества бали на общинското сметище в Цалапица. Той припомни, че капацитетът на депото е на изчерпване и Пловдив може да се окаже в същата криза с боклука като столицата.

Ако в котлованите на Цалапица влязат 600 000 тона отпадъци от София, сметището трябва да бъде затворено около нова година, тъй като замерения в края на март свободен капацитет е едва 670 000 тона, казаха пред Дарик от фирмата – оператор. Кметът на Карлово Найден Найденов, чието градско депо миналата година прие 80 000 бали, също отхвърли възможността софийския боклук или поне част от него да поеме към Карлово.

От консорциума с участието на Николай Гигов, който изгражда екозавода край на Пловдив край село Шишманци, също отрекоха договореност вече готовия там нов котлован за поеме 600 000 бали от столицата. Не са водени такива разговори, предположението вероятно се базира единствено на разстоянието между София и Шишманци, което съвпада с това в обявената обществена поръчка за извозване, коментира пред Дарик адвокатът на консорциума Георги Колев.