Вдигнаха блокадата на Дунав мост 2
Вдигнаха блокадата на Дунав мост 2 / кадър: Нова телевизия
Вдигнаха блокадата на Дунав мост 2
92223
Вдигнаха блокадата на Дунав мост 2
  • Вдигнаха блокадата на Дунав мост 2

Шофьори на камиони блокираха за часове пътя към Дунав мост 2 между Видин и Калафат в знак на протест срещу бавното преминаване на границата между България и Румъния. Образувалата се колона от тежкотоварни автомобили преди обяд бе повече от 10 километра, а минаването на един камион отнема над 24 часа.

От Съюза на международните превозвачи коментираха, че проблемът с бавното минаване на границата съществува от месеци и държавата не е взела мерки за неговото разрешаване. Оттам допълниха, че блокадата е акт на изнервени от чакането шофьори и не е предварително организирана. След среща с областния управител на Видин тираджиите вдигнаха блокадата. Очаква се външните министри на България и Румъния да проведат среща за разрешаване на проблема.

Блокада на "Дунав мост" 2, опашката от тирове е километрична

Проблемът с бавното преминаване на границата между България и Румъния не е нов, а датира от месеци, каза Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи. "Проблемът е огромен. За нас държавата трябва да си влезе в ролята на компетентен орган в случая, да накара митницата и Гранична полиция да работят в оперативен порядък колкото се може по-бързо", каза той.

Въпрос на време е да се случат ситуации като днешната, в която шофьори блокират движението, категоричен е Арабаджиев. "Както тази сутрин шофьори, които са изнервени, чакат повече от 30 часа на минус 15-минус 19 градуса във Видин, няма какво да направят, освен да протестират. Тази блокада е от изнервени шофьори на опашката. Надяваме се в най-бърз порядък държавата да предприеме всички мерки, за да реши този проблем на превозвачите", каза той.

Колоните от тирове обикновено се образуват от българска страна, от Румъния към България движението се осъществява нормално.

Над 1100 камиона са обрабатени на Дунав мост при Видин за последното денонощие, информираха от МВР. Граничните полицаи продължават да работят на пълен капацитет - товарните автомобили се пропускат на 4, вместо на 3 трасета. През последното денонощие на граничния пункт са обработени 465 камиона на вход и 702 камиона на изход от страната.