Спор между УМБАЛ и Медика Кор
Спор между УМБАЛ и Медика Кор / netinfo
Спор между УМБАЛ и "Медика Кор"
92200
Спор между УМБАЛ и "Медика Кор"
  • Спор между УМБАЛ и "Медика Кор"

В Русе се разрази спор между държавната и частната болници в града. Става дума за желанието на УМБАЛ Русе "Медика Кор" да освободи помещенията, които заема, няколко месеца преди изтичането на договора, сключен между двете лечебни заведения. Държавната болница твърди, че вече може да поеме дейността по инвазивна кардиология, обслужвана досега от "Медика", и че помещенията са нужни за новото спешно отделение. От частното лечебно заведение заявяват, че ще се изнесат до юни, когато изтича договора и когато ще са успели да прехвърлят дейността си в собствени помещения. Според тях прекъсването на дейността им ще засегне много хора, а държавната болница още не е готова да поеме в пълен обем нуждаещите се пациенти.

Ето и подробности, които можете да чуете в прикачения файл. Ръководството на УМБАЛ Русе заяви пред медиите, че тримесечното предизвестие на Медика е връчено още на 14 ноември. Причините да не се изчака края на договора са няколко, обясни зам.-директорът на болницата

д-р Йосиф Новаков. Една от тях е, че болницата вече разполага с модерен ангиограф, помещения и подготвени хора и може да осъществява дейността, извършвана досега от „Медика Кор“. Другата е, че се предвижда през юни да започне мащабен ремонт за изграждане на ново спешно отделение, който е част от национален проект.

Спорът беше обсъден и на заседание на Общинския съвет в Русе, където бяха изразени съмнения, че държавната болница има ресурса да извършва кардиологичните процедури. Д-р Любенов от УМБАЛ увери, че няма място за подобни притеснения. Д-р Новаков потвърди това, като заяви също, че макар болницата все още да няма сключен договор за извършването на тази дейност място за притеснение по отношение на плащането няма.

Ръководството на лечебни заведения Медика заяви, че подхожда с разбиране към желанието на УМБАЛ да използва помещенията за техните нужди, и че е предвидило в своята инвестиционна програма  през м.юни да бъде завършен новия корпус в парцела на ДКЦ-2, където да се премести дейността на болницата. „Точно тогава изтича и договора и всичко би било точно ако се спази този срок, ние не искаме да стоим“, каза управителят д-р Кирил Панайотов. Той изрази опасения, че за населението от четирите административни области / Русе, Разград, Силистра и Търговище/, които обслужва специализираната болница, ще възникнат реални проблеми по отношение на оказването на адекватна и навременна болнична помощ на около 260-270 пациента средномесечно, нуждаещи се от инвазивна диагностика и интервенционално лечение.