Недев пред Дарик: Чакаме експонати от Лувъра в Созопол
Недев пред Дарик: Чакаме експонати от Лувъра в Созопол / 24chasa.bg
Недев пред Дарик: Чакаме експонати от Лувъра в Созопол
92197
Недев пред Дарик: Чакаме експонати от Лувъра в Созопол
  • Недев пред Дарик: Чакаме експонати от Лувъра в Созопол

Созопол се готви да посрещне Лувъра. Това съобщи в аванс за „Дарик"- Бургас директорът на Археологическия музей - Димитър Недев. Експонати, непоказвани до момента в България, ще бъдат представени в Стария град, при това напълно безплатно.

Созопол има готовност посрещне при изключителни мерки за сигурност експонати от Лувъра. Предложението е на директора на Археологическия музей Димитър Недев. В началото на тази година той отправи официална покана до ръководството на най-големия национален музей на Франция за организирането на съвместна изложба.

Така Старият град ще бъде домакин на първа по рода си у нас експозиция на антични ценности от колекцията на Лувъра, и археологически находки от 5-4 век преди Христа, открити в Стария град. За първи път пред ценителите у нас ще бъдат представени над 100 експоната, една дузина от тях притежание на музея в Париж.

Предвижда се изложбата да гостува в Созопол в рамките на месец - от юли до август. През есента съкровищата на Лувъра ще бъде представена и в Бургас.