Защо климатиците тракат през зимата?
Защо климатиците тракат през зимата? / снимки: Дарик Варна
Защо климатиците тракат през зимата?
92127
Защо климатиците тракат през зимата?
  • Защо климатиците тракат през зимата?

Студовете са цяло изпитание за климатика. Освен да заприлича на огромна ледена шушулка, той може да започне и да издава странни шумове. Освен това може да доведе и до повреждането на машината.

Лед, образувал се от замръзване на конденза. Това е основната причина климатикът да ни създава проблеми през студените месеци. А така неприятното тракане се получава от удрянето на перката в леда в долната част на външното тяло, обяснява Боян Радев, специалист по поддръжка на климатици.

Включване на климатика за кратко на режим „охлаждане" може да ви реши проблема със замръзналото външно тяло. Обяснението е просто - при режим „отопление" тялото отвън става студено, а при „охлаждане" е обратното - външното тяло се загрява.

Замръзването пък може да се случи не непременно при рекордни студове, а дори и при градуси, близки до нулата, когато има голяма влага (особено във Варна). Един от начините да не се стига до образуване на лед е да се откачи тръбата, която отвежда конденза (ако имате такава).

Защо климатиците тракат през зимата
netinfo

Може да има и друга причина климатикът да трака и създава вибрации повече от обичайното. Тампоните, на които е поставен компресорът, също се износват. Това води до увеличаване на вибрациите. Шумове може да издава и вътрешното тяло. Пластмасата също старее и е възможно в един момент да започне да се чува пукане, посочи Радев.

Специалистът съветва, когато се очакват ниски отрицателни температури, машината да не се изключва и да се остави да работи непрекъснато, като поддържа стайна температура.

При по-студено време консумацията на климатика се увеличава с 10-15 на сто. Въпреки това си остава най-икономичния начин за отопление. Инверторните и хиперинверторните климатици са най-икономични, като при тях консумацията е между 500 и 800 вата. При климатици от средния клас консумацията варира от 800 до 1500 вата.

Профилактика е желателно да се прави два пъти в годината- преди зимата и преди лятото. Препоръчително е филтрите да се почистват поне веднъж месечно, съветва специалистът.

Още съвети за работа с климатика през зимата ще откриете в аудио зоната