Антоновден е, честит празник!
Антоновден е, честит празник! / ДарикНюз, Архив
Антоновден е, честит празник!
92121
Антоновден е, честит празник!
  • Антоновден е, честит празник!

На 17 януари църквата почита паметта на Преподобни Антоний Велики. Над 1400 празнуват Антоновден в община Хасково. 659 са имениците в Хасково на Антоновден, в селата от общината празнуват 751 души.

В житието му е написано, че той прекарва 20 години при пълно усамотение в постройка в пустинята. Преживял до 105-годишна възраст, като запазил телесното си здраве и сила.

Година преди смъртта си взел участие в борбата на църквата против арианската ерес, като излязъл в Александрия в открит диспут с еретиците и ги победил.

В народния календар на българите Антоновден влиза в състава на тридневен празничен комплекс. Празнува се за здравето на домашните животни. Отбелязва се първото пролетно затопляне и затова се изкарват животните на улицата.

Жените не работят, а мъжете не впрягат добитъка.

Според една легенда имало двама братя близнаци Антон и Атанас, които изобретили ковашките клещи. Затова именните им дни се честват един след друг. Затова и на Антоновден празнуват всички ковачи, железари и ножари.

Антоновден е наричан още и Лелинден, Чумин ден - празникът е свързан с предпазване от болести и най-вече "лелята" - чумата.

Традиционно на трапезата присъства содена питка, тутманик, пълнена кокошка. Не се слага свинско месо, за да не се разлютяват болестите.

На този ден имен ден празнуват АнтонАндонАнтоанАнтонияАнтонинаАнтоанетаТончоТоняДончоДонкоДонка.

Как и с кого ще празнува хасковският свещеник Антоний, чуйте в приложения файл