Бизнесът отново ще атакува увеличението на минималната работна заплата
Бизнесът отново ще атакува увеличението на минималната работна заплата / БГНЕС
Работодателите напуснаха заседанието на Тристранния съвет
92090
Работодателите напуснаха заседанието на Тристранния съвет
  • Работодателите напуснаха заседанието на Тристранния съвет

За втора поредна година бизнесът ще атакува увеличението на минималната работна заплата в съда - заради неспазена процедура за провеждане на заседанието на Тристранния съвет работодателите обявиха, че ще обжалват взетите днес решения, а те предвиждат вдигане на минималната заплата от 420 на 460 лева и увеличаване на размера на линията на бедност на 314 лева. Въпреки демонстративното им напускане на заседанието, то се проведе с участието на правителството в оставка и синдикатите, които подкрепиха влезлите в сила от началото на годината решения за минималното възнаграждение и линия на бедност.

Въпреки че правителството вече одобри постановленията за увеличаване на минималната заплата и на линията на бедност, вчера беше насрочено заседание на Тристранката, за да бъдат обсъдени двете теми с бизнеса и синдикатите.

Минималната заплата става 460 лева

Според Васил Велев от АИКБ такова заседание трябва да се насрочи пет дни по-рано, а в случая правилата не са спазени. Затова:

„Решенията, които той ще вземе, не могат да бъдат легални. Най-вероятно работодателските организации ще обжалват решенията на този тристранен съвет, ако той се проведе. Ние казахме, че такова заседание е свикано нередовно и такова заседание за нас няма".

Синдикатите определиха поведението на бизнеса като атака срещу увеличението на доходите в България.

„В момента пътувам из цяла България и ходя в големите предприятия. Нито един собственик и изпълнителен директор не се жалва, а ги питам директно дали имат проблем с минималната заплата, но никой нищо. Напротив даже, те искат да е по-нагоре - 600 лв., 700 лв., за да излезе на светло и да може българският работник да има причина да остане в България, както и ние искаме", заяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

Лидерът на Подкрепа Димитър Манолов припомни, че това е поредният бойкот след оспорването на минималните осигурителни доходи.

„Нас ни убеждават, бе ние трябва да изработим механизъм с определяне на минималната работна заплата в чиято основа да седи договореността. Следователно, когато утре започнем да говорим за минималната работна заплата, отново да бойкотираме тези преговори", каза Манолов.

Вицепремиерът и председател на Тристранния съвет Томислав Дончев обясни, че заседанието е трябвало да се проведе през декември, но е имало опасност да съвпадне с деня, в който правителството си тръгва, затова е било отложено за 2017-та година.