Сценаристът Николай Колев за новия си филм с димитровградски корен ХII-А
Сценаристът Николай Колев за новия си филм с димитровградски корен ХII-А / 12-А и Личен архив на Николай Колев
Сценаристът Николай Колев за новия си филм с димитровградски корен "ХII-А"
92082
Сценаристът Николай Колев за новия си филм с димитровградски корен "ХII-А"
  • Сценаристът Николай Колев за новия си филм с димитровградски корен "ХII-А"

Новият български пълнометражен игрален филм “12А”, който е своеобразно продължение на хитовия от миналата година „11А”, се очаква да излезе на екран в края на март, началото на април месец тази година. Това съобщи в „Събеседникът” и студиото на Дарик в Хасково сценаристът и кастинг директор на лентата, димитровградчанинът Николай Колев, чийто бе сценарият и на „11А”.

Главен продуцент е Дейвид Варод, а продуценти- Гергана Ташкова, Нели Беширова, Мирела Ненчова, Татяна Педерсен. Филма разказва историята учителката Лина Николова, но в нов клас- “12А”, в друго училище, след 2-годишно прекъсване, разказа Николай Колев. Режисьор е Магдалена Ралчева, а в ролята на Лина- Радина Кърджилова. Участват също: Мария Каварджикова, Дарин Ангелов, Елена Бойчева, както и изгряващите актьори Анелия Мангърова, Велислава Костадинова, Калоян Минев, Деян Георгиев.

Сценаристът Николай Колев за новия си филм с димитровградски корен ХIIА
netinfo

Докато работи над сценария за “12А” Николай Колев, който в продължение на 2 години е работил, като учител, отново влиза в класните стаи на две димитровградски училища- езиковата гимназия и професионалната гимназия, за да усети актуалната атмосфера. Това беше безценно за мен и съм изключително благодарен на колежките Мария Янева и Маргарита Никова, че ми осигуриха тази възможност да присъствам в часовете им, като забележете, че бях и в „11А” и в “12А” клас, разказа Николай Колев.

Сценаристът Николай Колев за новия си филм с димитровградски корен ХIIА
netinfo

„11 А“ донесе на Яна Маринова в ролята на Лина награда за най-добра женска роля от фестивал в руския град Ростов на Дон. Новият филм вече има осигурено разпространение за Германия и Русия. Дейвид Варод, за когото „12 А“ е първи проект, като независим продуцент, похвали сценариста Николай Колев и обяви: „Ако България някога има шанс да спечели „Оскар“, то ще бъде с негов сценарий”. Двамата с Варод, който след купища екшъни възнамерява да прави семейни филми, имали още доста общи планове, за което потвърди и Ники Колев. За първи път плача на свой филм, коментира Варод, след като за първи път видял вече готовия „12 А“.

Сценаристът Николай Колев за новия си филм с димитровградски корен ХIIА
netinfo

 

Николай Колев е на 41 г., магистър по български език и история. Със сценарият за „ХІ-А” през 2014 г. спечели „Пегас” от хасковската „Южна пролет”. Чуйте го в приложения файл за сценария, снимачния процес, работата на екипа и димитровградския корен на лентата.