Средната брутна заплата в Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания е 500лв.
Средната брутна заплата в Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания е 500лв. / DarikNews.bg, архив
Средната брутна заплата в Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания е 500лв.
92061
Средната брутна заплата в Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания е 500лв.
  • Средната брутна заплата в Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания е 500лв.

Средната брутна работна заплата в Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания е 500 лева. Това каза директорът на института доц. Анна Ганева. Въпреки трудните условия обаче, учените от института правят важни за околната среда изследвания, посочи още тя. Доц. Ганева обясни, че за да могат да се издържат, учените участват в проекти, с които печелят допълнителни средства.

В кои сектори са отчетени най-високите средни заплати

Доц. Анна Ганева посочи, че учените в Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания се издържат и благодарение на проекти, които правят.

"Средствата, които идват от бюджетната субсидия, покриват само работните заплати и донякъде режимите. Всичко останало, което трябва да осигурим като екипировка за работа, оборудване на лабораториите, плащане на средства за командировки, това е само от проекти - то не идва от бюджета и може би широката общественост не е наясно, че тези средства ние изцяло си осигуряваме от проектите. Така че много е важно да имаме коректни партньори в проектните взаимоотношения. Минималната заплата сега е 460лв. Главните асистенти, които са с докторска степен, основната им заплата е 485лв. Разликата в момента е 25лв. между минималната и тази на главен асистент".

В момента Института разработва проект за картиране и оценка на екосистемните услуги, разказа доц. Ганева. Това ще помогне да се прецени какви ползи и каква стойност има природата.