Усложнена пътна обстановка у нас и отново населени места без ток заради снега
Усложнена пътна обстановка у нас и отново населени места без ток заради снега / БГНЕС

Повече от 13 000 души в бургаско са без ток. Електрозахранването е спряно в 32 населени места, като очакванията са електричеството да бъде възстановено до 3 часа. Усложнена е и пътната обстановка в страната. Забранено е движението на камиони над 12 тона по почти цялата пътна мрежа в страната. Затворена за движение е и автомагистрала "Тракия" в участъка от пътен възел Зимница до Бургас.

Времето в следващите дни: Сняг, затопляне и отново студ

Над 13 000 души в област Бургас са без ток, каза министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова.

"След разразила се буря над община Бургас към настоящия момент има населени места, които са 32 на брой и касаят 13 190 абоната, които са без ток. Причината е силният ураганен вятър и скъсаният електропроводи. 75 екипа на EVN работят на място. Имаме уверението, че до около 3 часа аварията ще бъде отстранена", каза Петкова.

Затворена за всички автомобили е магистрала "Тракия" от пътен възел Зимница до Бургас.

Единствените отворени пътища в района са Бургас - Малко Търново, Бургас - Царево и пътят през Средец и Елхово.

Ограничение имаше и на „Хемус" - в участъка София-Ябланица заради снегопочистване, но към 16:00 ч. то бе възстановено.

Какво време ни очаква през януари?

През нощта предстои поетапно затваряне и на пътищата в област Добрич заради ураганния вятър, каза регионалният министър в оставка Лиляна Павлова.

"Останалите пътища от Републиканската пътна мрежа - първи, втори и трети клас в цялата страна са отворени за движение за лекотоварните превозни средства. По отношение на проходите - изцяло затворени са за движение "Айтоски", "Ришки", "Върбишки", "Проходът на Републиката" е отворен сама за леки автомобили, но ще бъде затварян периодично за почистване; "Петрохан" също е отворен за леки автомобили. В Северозападна България пътищата са проходими при зимни условия за леки автомобили отново", каза Павлова.

Цялата пътна мрежа в страната е затворена за тежкотоварните автомобили над 12 тона.

Камионите могат да се движат единствено по направлението София - Калотина, София - Кулата, по магистралите "Струма" и "Люлин", както и по магистрала "Тракия" до пътен възел Зимница.