Студ, вятър и сняг в цялата страна - къде няма ток и кои пътища са затворени?
92004
Студ, вятър и сняг в цялата страна - къде няма ток и кои пътища са затворени?
  • Студ, вятър и сняг в цялата страна - къде няма ток и кои пътища са затворени?

Около 75 000 души у нас все още нямат ток заради усложнената зимна обстановка, съобщи министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова по време на пресконференция на Кризисния щаб. Най-сериозна е ситуацията в Североизточна България, където има 242 селища без електроенергия, а на територията на Югоизточна България без ток са 50 населени места. Сложна остава и пътната обстановка в областите Добрич, Силистра, Шумен, Разград, Търговище и Варна, обясни ресорният министър в оставка Лиляна Павлова. В следващите часове започва отварянето на някои пътища, като главният път Велико Търново-Варна, а други вече са отворени за движение - участъкът от Хемус при Ябланица, както и пътищата до Русе през Плевен и през Велико Търново. Няма сигнали за бедстващи хора, обобщиха от Кризисния щаб.

Къде няма ток?

Най-много домакинства без ток има в областите Силистра, Шумен и Добрич - над 240 населени места очакват възстановяване на електроподаването, обясни министър Теменужка Петкова.

"Тази нощ колегите от Енерго-Про работиха на терен, но за съжаление не успяха да достигнат до проведените електропроводи. Днес колегите от Гражданска защита ще окажат съдействие с техника, за да достигнем до повредата. Надявам се по най-бързия начин да бъде възстановено електрическото захранване в тези 242 населени места", каза Петкова.

Около 10 000 души в област Сливен също нямат ток, а тази сутрин нова авария е прекъснала електроподаването на три селища в областите Кюстендил и Благоевград.

Междувременно аварията, която остави без парно и топла вода жителите на части от столичния квартал "Люлин", вече е отстранена, съобщи Теменужка Петкова.

Пътища в страната

Колкото до пътната обстановка, повечето пътища в Североизточна България остават напълно затворени за движение, тъй като не са почистени заради намалена видимост.

До часове ще бъде пуснат за леки коли пътят Велико Търново-Варна, обясни ресорният министър Лиляна Павлова, и изброи останалите пътища, по които работят екипите на АПИ:

"Ситуацията в Разград и Търговище остава тежка. Въпреки това роторни снегорини пробиват пътя от Исперих до Разград, там имаме и родилка. Усилията са там и се надявам това направление да бъде отворено за леки автомобили. Работи се усилено и по направлението Варна-Добрич".

Пътят Бургас-Карнобат остава затворен, за сметка на пътя между Бургас и Слънчев бряг, който вече е проходим.

Министър Павлова предупреди, че граничните пунктове с Македония и Сърбия са затворени за движение. От своя страна шефът на Гражданска защита главен комисар Николай Николов увери, че няма данни за бедстващи хора, и допълни:

"Най-вероятно днес или утре ще започнем да получаваме сигнали от хижи, високопланински местности, там, където хората са празнували и ще искат да се приберат. Но ние не смятаме, че това са бедстващи хора. Ние ще обърнем внимание на населените места, където няма достъп и там, където няма електрозахранване", посочи Николов.

Подробна информация за състоянието на пътищата от Републиканската пътна мрежа

Затворени за движение за всички моторни превозни средства са девет прохода - "Върбишки", "Златишки", "Троянски", "Айтоски", "Обзорски", "Ришки", "Дюлински", "Твърдишки" и "Котленски". Това съобщиха от пресцентъра на МВР, като се позовават на информация от Националния щаб за зимната обстановка в страната.

Проходът "Вратник" е затворен за движението на МПС над 10 т, "Петрохан" е затворен за МПС над 12 т, през "Пампорово" е забранено движението на МПС над 3,5 т, "Рожен", "Превала" и "Печинско" са затворени за МПС над 12 т. Отворени за всички автомобили са проходите "Предела" и "Хаинбоаз".

Затворени за движение са участъци от автомагистралите "Тракия" и "Хемус".

"Тракия" е затворена за всички МПС от Зимница до Бургас; разрешава се движението на всички МПС в участъка от София до п.в. Зимница.

Движението на тежкотоварни МПС по "Хемус" на територията на област София се осъществява контролирано и поетапно в двете посоки за пътуващите в посока от и за Видин. Магистралата е затворена за всички МПС на територията на областите Шумен и Варна.

Всички влакове от и до Централна гара-София се движат със закъснения, поради снегонавяване и обледяване на стрелки. Всички влакове в страната се движат със закъснение, движението се осъществява при тежки зимни условия. Преустановено е движението в участък Хитрино-Висока поляна-Самуил, поради високи преспи. Преустановено е движението в участъка Добрич- Кардам поради блокиран влак (без пътници) в междугарието. Останалата жп мрежа в страната е проходима при зимни условия.

Пристанище "Варна" и летище "Варна" са затворени.

Летищата в София, Пловдив и Бургас работят. Някои полети на летище "София" имат известни закъснения заради антиобледенителните процедури.

Студ и сняг в цялата страна

Дебелината на снежната покривка в Западна и Северна България е между 25 и 40 см, най-голяма е в района на Враца - 55 см. В Южна България снегът е между 5 и 18 см.
Температурите в Северна България са около минус 14 - минус 9 градуса, по високите полета на Западна България - минус 16-минус 12 градуса, в Горнотракийската низина - минус 10-минус 6 градуса.

Вятърът в по-голямата част от страната е умерен, на места - силен, в Източна България - северен, в Северозападна и в Горнотракийската низина - северозападен, с пориви до около 20-24 м/сек; в Сливен поривите са до 40 м/сек. НИМХ-БАН е обявил първа степен (жълт код) за опасност от ниски температури за цялата страна. За областите Видин, Монтана, Враца, Добрич, Варна, Бургас, Сливен, Ямбол, Хасково и Кърджали има жълт код и за силен вятър.

Екипите на ГД"ПБЗН"-МВР са реагирали на 54 сигнала за произшествия, свързани с метеорологичната обстановка. Изтеглени са 10 автомобила, изведени са над 85 души от блокирани в преспите автомобили и влакове. Към момента няма бедстващи хора.

Обявено е бедствено положение на територията на общините Аксаково и Суворово в област Варна и на територията на община Лозница, област Разград.