Приемливо ли е съществуването на мегаструктура като СРС, пита Георги Колев
Приемливо ли е съществуването на мегаструктура като СРС, пита Георги Колев / БГНЕС, архив
Интервю на Кирил Вълчев с председателя на ВАС Георги Колев в Годината на Дарик
91729
Интервю на Кирил Вълчев с председателя на ВАС Георги Колев в Годината на Дарик
  • Интервю на Кирил Вълчев с председателя на ВАС Георги Колев в Годината на Дарик

Върховният административен съд ще се произнесе по делото за референдума, когато бъдат готови съответните експертизи. Това каза в предаването „Годината" на Дарик председателят на ВАС Георги Колев.

Председателят на ВАС не може да се ангажира със срокове за делото за референдума

„Както знаете беше допусната експертиза, която да даде, да направи един анализ по исканията, които са направени конкретно за това направени ли са закононарушения, какви са тези нарушения и как те са се отразили съответно върху резултата", каза Колев. Той беше категоричен, че не би могъл да се ангажира с каквито и да е срокове в този случай. „За съжаление, не мога да се ангажирам с каквито и да било срокове в този случай. Прецедент. Нека не забравяме, че аналогични дела, освен може би едно преди шест години, практически няма. Затова дори и съдебният състав не би могъл да се ангажира с конкретни срокове", каза той. Председателят на ВАС изтъкна, че съдът се движи в сроковете, определени нормативно. „Въпреки това нещата са значително ускорени. Следващото заседание е на 10 януари. Ако дотогава е готова, допусната експертизата, делото ще се обяви за решаване по същество", коментира той. Колев посочи, че не е гласувал в референдума.

Броят повторно пликове и бюлетини за референдума в 44 секции

Думата на 2016 година според председателя на Върховния административен съд е „преоценка". „Преоценка на ситуацията, преоценка на приоритетите, много неща очевидно подлежат на преоценка - видяхме ситуацията, какво се случи в един момент както с избора на президент, така и цялостно в съдебната система. Мисля, че много неща бяха преоценени", мотивира се Георги Колев.

В съдебната система, напомни той, беше приет и влезе в сила новият Закон за съдебната власт и множество позиции и по отношение на кадровото развитие, и така нареченото съдийско самоуправление бяха възприети. „Изразих несъгласие с множество от позициите, които бяха приети в Закона за съдебната власт, но така или иначе той е факт и трябва да се изпълнява, коментарът оттук нататък е излишен", каза шефът на ВАС.

На въпрос прави ли са съдиите от СРС, които протестираха преди дни, Колев посочи, че трябва да се изяснят фактите около протеста.

Председателят на Софийския районен съд подава оставка

Той сподели, че не приема обстоятелството със заповедта на бившия вече шеф на съда Методи Лалов за провеждане на практическо обучение на служителите пред сградата на ВСС в съответния час, когато се състоя протестът.

Може ли шефът на СРС да администрира успешно такава мегеструктура?

От друга страна обаче, според Колев трябва да се погледнат обективно фактите и да се зададе въпросът дали приемаме въобще съществуването на такава мегаструктура с 586 души служители и магистрати и по силите ли е на нейния председател, който и да е той, да я администрира успешно. По думите на Колев е трудно да се даде отговор на въпроса дали е приемливо въобще съществуването на такава мегаструктура.

Съдийски бунт пред ВСС

„Решението, което беше коментирано донякъде, в това число от мен, е именно може би разделянето на по-малки районни съдилища в столицата. Нека да не забравяме, че до 1992 година, по памет цитирам, може да се лъжа с една-две години, в София функционираха шест съдебни съдилища. След това се предприе това обединение. Може би то беше по едни чисто икономически съображения, тоест да няма дублиране може би на обща администрация, защото броят на специализираната администрация се определя от други фактори, а именно броя на съдиите. Но това решение беше взето. Днес, доста години по-късно следва да си отговорим на въпроса дали това е било ефективно. Може би не е. Защото сами разбирате, че такъв брой съдии и служители много трудно се поддава на ефективно администриране. За мен нещата вече са различни", каза Колев.

За решението ВСС да бъде разделен на съдийска и прокурорска колегия председателят на ВАС напомни, че още при променянето на Конституцията е споделили своето становище, че това не е позитивна мярка. Сега практически по думите му се достига до сериозно дублиране както на разглежданите въпроси, така и на времето, което бива употребено за това. Преди промените например е имало едно заседание на ВСС в четвъртък, а сега се налага всяка седмица да бъдат две - във вторник и четвъртък.

На въпрос как гледа на записите, в които съдии обсъждат връзки между политици, кадрови решения, дела, тоест записите между бившия шеф на СГС Владимира Янева и бившия съдия от същия съд Румяна Ченалова, Колев коментира: „Още в началото изразих прякото ми становище и ще го направя отново: няма да коментирам неща, които за мен са повече от неясни и с неясен произход".

Какво трябва да се направи при избора на ВСС, за да има повече доверие в него?

На въпрос какво трябва да се направи при избора на нов ВСС, за да има по-голямо доверие в него, Колев направи уговорката, че въпросът е много сложен и изрази личното си становище: „По отношение на избора на следващия ВСС в частта му за изборната квота, разбира се, няма как да се ангажирам със становище за парламентарната квота, но по отношение на изборната квота и то съдийската изборна квота считам, че този път трябва да приложим по-различен подход. В страната има пет апелативни района, пет апелативни съдилища, съответно би следвало да има по един кандидат и съответно по един избран кандидат от всеки един апелативен район, като при този вариант ще се осигури максимално представителство на всеки един район. И разбира се, шестият би следвало да бъде представител на административното правосъдие. Защото в крайна сметка цифровото съотношение между магистратите, работещи в областта на административното правосъдие, и общите съдилища общо взето ще отговори на това".

Панов: След реформата въздействието на политиката върху съдебната система продължава

Думата на 2017 година ще бъде „очакване", смята Георги Колев: „Очакване на нова структура в политическото управление, очакване на нова структура в областта на управлението на съдебната система - нов ВСС, очакване на нов човек по отношение на управлението на Върховния административен съд".

Мандатът на Георги Колев като председател на ВАС свършва в края на ноември 2017 година.