Премиерът на Италия Матео Ренци претърпя поражение на референдума, подава оставка
91518
Премиерът на Италия Матео Ренци претърпя поражение на референдума, подава оставка
  • Премиерът на Италия Матео Ренци претърпя поражение на референдума, подава оставка

Италианският премиер Матео Ренци подаде оставка, след като претърпя съкрушителна загуба на референдума за промени в Конституцията. При изключително висока за италианските стандарти избирателна активност от 65,47% противниците на конституционната реформа победиха с преднина от 20%.

Вотът е считан за наказателен срещу политиката на Ренци и е успех за популистките партии в Европа. Третата по големина икономика в Еврозоната даде ясен сигнал за възхода на популистките партии и сега тръгва по пътя на политическата нестабилност.

До референдума се стигна заради невъзможността политиците да се разберат. Двете камари на парламента одобриха реформата, но не и с необходимото мнозинство от две трети, за да бъде избегнато допитването до народа. Така около 50 милиона италианци решаваха в неделя дали да подкрепят или да отхвърлят пренаписването на една трета от Конституцията на страната.

В Италия гласуват на референдум за конституционна реформа

Референдумът бе иницииран от премиера Матео Ренци с цел са се улесни законодателния процес. Според противниците на промените обаче, те ще доведат до хаос и концентрация на властта в ръцете на правителството.

Броенето на гласовете от референдума приключи, а според данните на вътрешното министерство, с „не" са гласували 59,11% от избирателите, а с „да" 40,89%. Конституцията на Италия няма да бъде променяна.

Премиерът Матео Ренци обеща да напусне, ако изгуби референдума и нямаше друг ход освен да изпълни обещанието си.

"Загубих и го казвам силно и ясно, въпреки, че имам буца в гърлото си, защото ние не сме роботи. Не успях да спечеля, но ви моля да повярвате, че направих всичко по силите си", заяви Ренци.

Матео Ренци готов да напусне премиерския пост, ако загуби референдума

В ранните часове на деня привърженици на кампанията против конституционните промени пееха италианската партизанска песен „Чао". По улиците на Рим също имаше ликуващи.

Големите победители от вота са популистките и евроскептичните формации "5 звезди" и "Северна лига". Лидерът на движението "5 звезди" - комедийният актьор Бепе Грило, заяви, че е готов да управлява страната, а Матео Салвини от антиимигрантската Северна лига определи референдума като победа на хората.

"Днес изгуби арогантността на властимащите през последните години и ние ще се поучим от техните грешки, когато сформираме правителствена програма и екип. От утре ще работим за създаването на бъдещо правителство", каза Луиджи ди Майо - депутат от движението "5 звезди".

Дали страната ще върви към предсрочни избори е решение, което ще направи президентът Серджо Матарела. Един от възможните резултати е държавният глава да даде мандат на някого за съставяне на служебно правителство, което да приеме бюджета и новия изборен закон.

Имената на министрите на икономиката Пиер Карло Падоан, на културата Дарио Франчини и председателя на Сената Пиетро Грасо са споменавани като възможни варианти за премиери в служебния кабинет.

Провалът на правителството може да отвори вратата за предсрочни парламентарни избори през 2017г. и възможност на тях да победи популистка партия "Пет звезди" на Бепе Грило, който се е обявявал срещу членството в Еврозоната.