И вятърът смути работата на изборните комисии в Разград
И вятърът смути работата на изборните комисии в Разград / БГНЕС
И вятърът смути работата на изборните комисии в Разград
91140
И вятърът смути работата на изборните комисии в Разград
  • И вятърът смути работата на изборните комисии в Разград

Шест са сигналите за изборни нарушения, подадени днес в РИК-Разград. По част от тях комисията още не се е произнесла, засега уважена е само една, свързана със силния вятър в региона.

От един от предизборните щабове сигнализираха, а РИК разпореди, че Областната и Общинската администрация в Разград трябва да предприемат необходимите мерки за непрекъсване на изборния процес в секционните комисии, където е спряло електроподаването. Пръв пред това предизвикателство се оказа още сутринта кмета на Цар Калоян Дауд Аляовлу, който осигури на комисиите в общината светодиодни прожектори.

По данни на Енерго Про към 14.00 ч. населените места без ток в Разградско заради вятъра със скорост 20 м/сек са 33, като ситуацията е динамична.

Друг от сигналите, подадени в РИК-Разград, е препратен към прокуратурата. Той е за купуване на гласове в село Мъдрево, според жалбата деянието е извършвано от общински съветник от Кубрат.

За неоснователни РИК е приела жалби за заплахи към  избиратели и проверка на вота им преди пускането на бюлетините в Ясеновец, за неправомерна агитация в Мъдрево.

Най-актуалните данни за избирателна активност са към 13.00 ч., когато бяха гласували 24% от избирателите в област Разград, което е с 34 стотни повече от миналата неделя към същия час.