Тромава образователна процедура лишава учениците от култура
Тромава образователна процедура лишава учениците от култура / ThinkStock/Getty Images
Тромава образователна процедура лишава учениците от култура
90821
Тромава образователна процедура лишава учениците от култура
  • Тромава образователна процедура лишава учениците от култура

Организираните посещения на деца в театрални и концертни зали са намалели до минимум в последните години. А от една година липсват съвсем. Така е във варненските театри, но най-вероятно липсата на класове в залите важи за цялата страна. За тревожната тенденция алармират директорите на два от водещите театри в страната – актрисите Веселина Михалкова и Вера Стойкова, които ръководят драматичния и кукления театри във Варна.

Двете са единодушни, че в много от случаите организираните посещения от училище са единствената възможност на едно дете да се докосне до изкуството. А в момента във варна могат да се видят постановки по Чехов, Шекспир, Антон Страшимиров, Джани Родари... и още, и още.

Оказва се, че не липса на интерес и любопитство гонят децата от театралните и концертните зали, а тромава процедура, задължителна за училищата и свързана със стотици подписи на директори и родители. Така единственият път на детето до изкуството остава семейното посещение на концерт или спектакъл.

В интервю за Дарик Веселина Михалкова – артистичен директор на варненския драматичен театър „Стоян Бъчваров” - изрази тревогата си, че вероятно постановление на образователното ведомство спира организираните посещения на деца в храма на Мелпомена.

Тромава образователна процедура лишава учениците от култура
netinfo
„Има някакво счупване между образованието и изкуството напоследък, а те трябва да вървят ръка за ръка – задължително”, категорична е актрисата.

Според началника на регионалния инспекторат на образованието Венцислава Генова, процедурата дори е облекчена, за разлика от предходни години. По думите й, сега не е необходимо писмено съгласие на началника на инспектората, както е било до скоро.

Остават обаче уведомителните писма до родителите – в по два екземпляра, всяко от които трябва да е подписано от директора на училището и класния ръководител.

Актрисата Вера Стойкова, директор на Държавен куклен театър Варна, в интервю за Дарик:

Тромава образователна процедура лишава учениците от култура
netinfo
„Шокирани сме от това явление. Процедурата е безсмислено тромава. Не мога да обвиня тези, които са я създали, защото мислят за безопасността на децата, но се стига до безумие. Децата по най-различни поводи се извеждат от училищата, но на театър, концерт или музей много трудно се водят. Не трябва цялата организация да се стоварва върху учителите. Те ми споделят, че цяла нощ пишат бележки, за да заведат учениците на театър, които после директорът на училището трябва да подписва с часове”, обяснява Вера Стойкова.

А докато административни пречки лишават учениците от култура,  падат театрални представления, а повечето деца губят единствената възможност да се докоснат до изкуството. Защото за  някои семейства духовната храна е необходимост, за други обаче е нещо излишно. Трети пък не могат да си го позволят.

Скоро във Варна разказваха случай за патронния празник на едно варненско училище. Концертът щял да бъде в театъра. Били поканени всички родители, за да видят децата си на сцена. Един баща попитал: А къде е театърът? Срещу дюнерите, нали?

Въпросите, които задават Вера Стойкова и Веселина Михалкова, могат да бъдат обобщени един – защо изкуството не е важно за българското образование?

Защото, ако не възпитаваме бъдещата публика, след време театърът ще бъде за всички онази сграда срещу дюнерите или до шадравана. А Кукленият къде е? Ами зад дюнерите някъде....