Необичайно ли е последното силно земетресение в Италия? (ВИДЕО/СНИМКИ)
Необичайно ли е последното силно земетресение в Италия? (ВИДЕО/СНИМКИ) / БГНЕС
Необичайно ли е последното земетресение в Италия? (ВИДЕО/СНИМКИ)
90817
Необичайно ли е последното земетресение в Италия? (ВИДЕО/СНИМКИ)
Необичайно ли е последното земетресение в Италия? (ВИДЕО/СНИМКИ)
  • Необичайно ли е последното земетресение в Италия? (ВИДЕО/СНИМКИ)
  • Необичайно ли е последното земетресение в Италия? (ВИДЕО/СНИМКИ)

Силното земетресение в Италия от изминалото денонощие е първото, което се случва толкова скоро след друг силен трус в същия район. В практиката на сеизмолозите досега такъв случай няма, коментира пред „Дарик" ръководителят на департамент „Сеизмология" при БАН проф. Емил Ботев.

Два мощни труса един след друг разтърсиха Централна Италия. Първият бе по-слаб с магнитуд 5,4, а вторият много по-силен. Геофизичният институт на САЩ го определи първо с магнитуд от 6,4 по Рихтер, след това коригира оценката си на 6. Според данни на италианския Национален институт по геофизика и вулканология, пък, трусът е бил с магнитуд 5,9.

Епицентърът е в общината Кастелсантанджело сул Нера в провинция Мачерата на областта Марке. Другите общини в района на епицентъра са Висо (1200 жители) и Усита (441 жители) в провинция Мачерата, както и Пречи (752 жители) в провинция Перуджа на областта Умбрия. Равносметката - девет души леко ранени и мъж на 73-години, починал от инфаркт вследствие на уплахата; тежки разрушения на стотици сгради и села; затваряне на основни пътни артерии и паника сред хората.

Необичайно ли е последното силно земетресение в Италия (ВИДЕО/СНИМКИ)
netinfo

Проф. Ботев обясни, че обикновено силните земни трусове са през няколко години - средно между 7 и 9. И преди се е случвало вторият трус да е по-силен от първия, включително и в нашата страна през 1904 година, когато в района на Благоевград е регистрирано земетресение с магнитуд 7,2 при първия и 7,8 при втория трус. Явлението се нарича for shock, като първият трус се приема за предварителен.

Девет души леко ранени и мъж починал от страх след земетресението в Централна Италия

При силни земетресения с по-ниска дълбочина е възможно вторият трус да е с по-голяма сила от първия.

"Нашето най-силно земетресение с магнитуд 7.8 е станало през април 1904 г., 20 минути преди него става друго земетресение с магнитуд 7.2 и ние приемаме, че всичко преди такъв голям трус, какъвто и да било той, това, което е пред него, го наричаме for shock или предварителен трус", каза специалистът.

Трима опасни затворници са избягали по време на хаоса от земетресението в Италия

Краткото време, което дели снощното силно земетресение в Италия от това през август, когато загинаха стотици хора, е необичайно, обясни сеизмологът.

"Считаме, че за този район е характерно вече няколко години препредаване или разтоварване на напрежението за съседни области, а в случая се получиха два месеца, което още веднъж показва, че нямаме адекватни модели за поведението на земните недра. Досега общо в този район на Централна Италия са се случили четири земетресения за последните години. Няколко години са между отделните земетресения и изведнъж сега се случват две с близък магнитуд само за два месеца разлика, т.е. нямаме гаранция да сложим една среда стойност", допълни проф. Емил Ботев.

Италия е в район с активна сеизмичност и през последното столетие там са регистрирани десетки земетресения с магнитуд 6 и по-висок. Там има постоянно високо напрежение в земните недра вследствие подпъхването на адриатическата плоча под Апенините, коментира още проф. Ботев.

Между сеизмичните явления в Италия и България не може да се прави аналог, тъй като нашата страна е във вътрешноконтинентално пространство, посочи още специалистът.

Източник видеа: www.ruptly.tv

Необичайно ли е последното силно земетресение в Италия (ВИДЕО/СНИМКИ)
netinfo