Плевнелиев: Не съм част от задкулисието
Плевнелиев: Не съм част от задкулисието / БГНЕС, архив
Плевнелиев: Не съм част от задкулисието
90722
Плевнелиев: Не съм част от задкулисието
Плевнелиев: Не съм част от задкулисието
  • Плевнелиев: Не съм част от задкулисието
  • Плевнелиев: Не съм част от задкулисието

Не съм част от никакво задкулисие. Добре е премиерът да си припомни, че през 2008 г. бях обявен за инвеститор на годината в България, бях един от топ мениджърите на страната, аз бях един от двигателите на много кризисни конференции през 2009 г. за това как да намерим решение в най-тежката криза. А начинът, по който влязох в политиката беше, че тройната коалиция по това време не даваше никакви отговори. Добре е премиерът също така да си припомни, че аз бях един от членовете на икономическия екип на партия ГЕРБ през 2009 г., когато си разменяхме стотици мейли, които аз пазя с Влади Горанов и със Симеон Дянков по темата "ГЕРБ има решение".

Така президентът Росен Плевнелиев коментира думите на Бойко Борисов, че е бил сред неуспешните министри, посочени от "кръга Капитал".

Той отхвърли тези внушения и подчерта, че не е съгласен българската правосъдна система да бъде сведена до дебата "Две каки, които си говорят", както и с начина, по който се правят правителствата да бъдат сведен модела "Двама батковци, които си говорят". Според него, ако е така, това означава, че задкулисието у нас тотално е победило.

Борисов: Министрите работят комфортно с мен в задружна атмосфера

Плевнелиев увери, че не бива дебатът в светлината на президентските избори да бъде принизяван до това кой с кого си говори, или с кого си е говорил в миналото. Той бе категоричен, че ако е бил посочен от някого, щял да бъде зависим, а тази зависимост е щяла да стане ясна.

"Ако аз бях зависим от някого, това щеше да проличи при създаването на двете служебни правителства, които са създадени с изразяване на ясни ценности, след безброй дебати кой е най-точният за този пост, така че да може да помогне на България в един труден момент", допълни президентът.

"За мен посланието на министър-председателя няма тази персонална насоченост, всяко негово интервю е предпоследно, в следващото може би ще чуем нещо по-различно, но за мен е важно, че се прави опит точно в сърцето на предизборната кампания отново гражданите да не чуят важното, да се замерят кой с кого, защо. За мен важният въпрос е какво смятат да свършат кандидат президентите в следващите пет години", допълни той.

Как Борисов оцени мандата на Росен Плевнелиев?

Плевнелиев отправи апел към кандидатите за президентския пост да използват оставащите дни от предизборната кампания и да направят смислен дебат за същинските проблеми пред страната.

Според него бъдещият президент трябва да работи срещу задкулисието, така че България да бъде по-малко  зависима от каки и батковци, които се събират в някакви ъгли и решават нещо си.

В Благоевград Росен Плевнелиев откри първата в Европа глобална конференция "Да преоткрием образованието".