Парламентът подкрепи отпускането на заем на НЕК заради Белене
Парламентът подкрепи отпускането на заем на НЕК заради Белене / БГНЕС, архив
Парламентът подкрепи отпускането на заем на НЕК заради "Белене"
89853
Парламентът подкрепи отпускането на заем на НЕК заради "Белене"
Парламентът подкрепи отпускането на заем на НЕК заради "Белене"
  • Парламентът подкрепи отпускането на заем на НЕК заради "Белене"
  • Парламентът подкрепи отпускането на заем на НЕК заради "Белене"

Парламентът одобри правителството да отпусне 1,2 млрд. лева на Националната електрическа компания (НЕК), с които да се плати поръчаното и изработено от руската компания "Атомстройекспорт" оборудване за АЕЦ "Белене". Засега решението е на първо четене и идва ден след като кабинетът го взе.

Идеята е държавната помощ да е възмездна и да се отпусне на НЕК след положително решение от Европейската комисия. През 2012 г. първият кабинет "Борисов" се отказа от строежа на АЕЦ "Белене".

В доклада на Комисията по бюджет и финанси се посочва, че общо към 19 септември 2016 г. дължимата от НЕК сума по арбитражното решение е в размер на 628 957 596 евро. Дължимата лихва от 20 септември до 31 декември 2016 г. ще бъде в размер на 17 272 536 евро.

България може да плати 1,6 млрд. евро за спрените реактори на АЕЦ "Козлодуй"

Управляващите отказаха дебатите да бъдат предавани пряко, а премиерът Бойко Борисов отказа да дойде в парламента въпреки призивите от парламентарната трибуна. За сметка на това енергийният министър Теменужка Петкова побърза да обясни на депутатите колко важно е решението им.

"Плащайки задължението на Националната електрическа компания по този международен арбитраж, ние ще минимизираме няколко основни риска. На първо място ще спре трупането на лихви, които са в размер на324 000 лева на ден. Рискуваме в един момент тези лихви да добият застрашителен размер, който да се превърне в сериозен риск за финансовата стабилност на НЕК и на целия енергиен сектор", обясни Петкова.

Съвсем очаквано решението скара управляващи и опозиция. Продължилите над три часа спорове от типа "кое е първото - яйцето или кокошката" депутатите се замерваха с обвинения кое е по-грешното решение - че изобщо сме поръчали оборудване или че сме спрели проект.

От БСП обвиниха властта, че нямат никаква идея какво ще правят с реакторите. Управляващите пък се защитиха, че нямало да стигнем дотук, ако през 2008 г. не сме направили поръчката.

"Започнаха да пристигат сметките от външнополитическия слугинаж на България. Строят ядрени централи в Турция, Великобритания почва нова ядрена централа, но ние ще слугуваме на определени страни", заяви от трибуната Румен Гечев от левицата.

"Става дума за високотехнологично техническо оборудване. Това е да започнеш изкопа на една сграда и да поръчаш всички неща, които са технологични, оборудване, което след 10 години ще е изхвърлено на боклука. Все едно да си поръчаш и да получиш черно-бял телевизор", заяви Красимир Велчев от ГЕРБ.

Валери Симеонов от Патриотичния фронт продължи линията на мисълта кой е виновен,но този път в малко по-различна посока.

"Трябва да се търси отговорност затова, че загубихме целия месец август и още десетина дни още след решението на съда. Трябва да се търси отговорност защо до момента не беше проведено днешното заседание. Може би трябваше да направим извънредно заседание в началото на август", отбеляза той.

Следващата седмица предстои депутатите да вземат окончателно решение по отпускането на 1,2 млн. лева за плащане на задълженията към руската компания.