Броят на жертвите след труса в Италия се увеличава (ВИДЕО)
89209
Броят на жертвите след труса в Италия се увеличава (ВИДЕО)
Броят на жертвите след труса в Италия се увеличава (ВИДЕО)
  • Броят на жертвите след труса в Италия се увеличава (ВИДЕО)
  • Броят на жертвите след труса в Италия се увеличава (ВИДЕО)

Най-малко 120 станаха жертвите на земетресението в Централна Италия, съобщи намиращият се в района на бедствието италиански премиер Матео Ренци, цитиран от ТАСС.

"Загинали са най-малко 120 души", каза той.

В предишното официално съобщение се говореше за 73 загинали. Засега няма данни за ранените и изчезналите. Според местни медии без домове са останали хиляди хора.

Няма пострадали българи при земетресението в Италия

В района на бедствието работят над 700 спасители и медицински служители.

Кметът на град Аматриче в област Лацио Серджо Пацоли заяви, че само в неговата община, която е най-пострадалата от земетресението, има 75 загинали, а 100 души са в неизвестност.

"Аматриче вече я няма. Положението е драматично. Загиналите са много. Не мога да правя равносметка сега, защото спасителните работи продължават и са изключително трудни. Има хора затрупани под развалините, това е касапница. Аматриче е разделена на две и едната половина е разрушена. Невероятно сложно е да се копае под развалините. Измъкнахме много трупове, но не знаем още колко има отдолу", заяви кметът Серджо Пироци.

Броят на жертвите след труса в Италия се увеличава (ВИДЕО)
netinfo
Трите най-силни труса бяха регистрирани тази сутрин между 3:36 и 4:33 часа местно време. Първият трус е бил с магнитуд 6. Епицентърът му е на 4 км под земята и на 2 км разстояние от Акумоли, община със 667 жители в провинция Риети на областта Лацио.

Следващите два труса са били на 8 и 9 км дълбочина в район между провинциите Перуджа в областта Умбрия, Мачерата и Асколи Пичено в областта Марке. До 6:40 часа са регистрирани още 50 труса с магнитуд над 2, като на 5 от тях магнитудът е бил над 4. Около 14:00 часа бе почувстван трус с магнитуд 4,9.

Силен трус разруши сгради в Централна Италия, има жертви

Сеизмични катастрофи с такива мащаби в Аматриче са описани в историческите анали през 1639 и 1700 година.

Броят на жертвите след труса в Италия се увеличава (ВИДЕО)
netinfo
Спасителните операции са затруднени, тъй като засегнатият от природното бедствие район е планински и трудно достъпен.

Спасителни екипи са извадили десетки живи хора изпод развалините на едно от най-засегнатите от труса населени места - Пескара дел Тронто. Засега обаче те не са достигнали до съседното село Перакия ди Акуа Санта Терме, предаде Асошиейтед прес.

Първите спасители пристигнаха в най-пострадалия от стихията град Акумоли "с голямо закъснение", оплака се кметът Стефано Петруби в интервю за в. "Република". Екипите и техниката са пристигнали според него едва 3,5 часа след отправения зов за помощ.

Вестникът свързва закъснението с това, че силни разрушения има и в Риети, център на провинцията, откъдето са изпратени спасители в Акумоли. Според кмета на Акумоли са унищожени три четвърти от града и сега най-важното е да бъдат спасени колкото може повече хора. "Изпод развалините се чуват гласове", каза той.

Броят на жертвите след труса в Италия се увеличава (ВИДЕО)
netinfo
Земетресението е усетено в градовете Перуджа, Риети, Норче, където има повредени сгради, пътища и мостове. Трусът е е събудил и жителите на Рим.

В Италия бе обявен национален траур заради многобройните жертви на земетресението в централната част на страната. Държавните знамена ще бъдат спуснати наполовина над всички официални учреждения днес и утре, заяви премиерът.

ООН е готова да окаже помощ на Италия и Мианма за справяне с последиците от земетресенията, които удариха двете страни, заяви говорителят на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун - Стефан Дюжарик. Бан Ки-мун изрази съболезнования на народите и правителствата на двете страни.

В Мианма при труса загинаха четирима души и бяха разрушени около 70 будистки храма.

ЕС изрази готовност да помогне на Италия, предаде ДПА. Центърът за спешна реакция на Европейската комисия следи внимателно ситуацията в Италия, допълва агенцията, като цитира европейския комисар по управление на кризите Христос Стилианидис. Досега Италия е поискала от ЕК спътникови снимки, за да направи оценка на щетите, нанесени от земетресението, съобщи Стилианидис.

При поискване от италианците опитни полски спасители имат готовност да заминат за Италия и да съдействат за ликвидиране на последиците от разрушителното бедствие, съобщи пред държавната телевизия външният министър на Полша Витолд Вашчиковски, цитиран от ТАСС.

Помощ е готова да предостави и Русия. Министърът на извънредните ситуации Владимир Пучков изпрати телеграма с предложение за конкретни мерки до Фабрицио Курчио. Ведомството може да изпрати спасители с огромен опит и специално оборудване, включително мобилен комплекс за оценка на разрушенията по сгради и съоръжения.

Броят на жертвите след труса в Италия се увеличава (ВИДЕО)
netinfo
Заради земетресението папа Франциск отмени седмичната си обща аудиенция. Той каза, че е дълбоко опечален от това, че трусът е отнел живота на много хора, сред които и деца, и е изличил от картата градчето Аматриче.

Премиерът на Италия Матео Ренци отмени пътуване до Париж заради земетресението, предаде ТАСС. Президентът Серджо Матарела прекрати отпуската си, която прекарваше в родното си Палермо, допълва агенцията. Той призова страната да се сплоти в този труден момент и да помогне на пострадалите.

Трите най-тежко засегнати населени места се намират в планински район на Италия, североизточно от Рим, припомня Франс прес. Аматриче има 2650 жители и е в провинция Риети, в областта Лацио. Акумоли има 667 жители и е също в провинция Риети, в областта Лацио. Пескара дел Тронто е населено място с 135 жители и е в провинция Асколи Пичено в областта Марке.

Източник: БГНЕС, БТА

Снимки: БГНЕС