Турция издаде заповеди за ареста на 42 журналисти
Турция издаде заповеди за ареста на 42 журналисти / Getty Images, архив
Турция издаде заповеди за ареста на 42 журналисти
88688
Турция издаде заповеди за ареста на 42 журналисти
Турция издаде заповеди за ареста на 42 журналисти
Турция издаде заповеди за ареста на 42 журналисти
  • Турция издаде заповеди за ареста на 42 журналисти
  • Турция издаде заповеди за ареста на 42 журналисти
  • Турция издаде заповеди за ареста на 42 журналисти

В рамките на задълбочаващото се разследване в Турция Отделът за борба с тероризма и организираната престъпност към Истанбулската прокуратура издаде заповед за ареста на 42-ма турски журналисти. Предполага се, че те са свързани с мрежата на терористичната организация ФЕТО и паралелните структури на задкулисието, които се винят за опита за преврат в страната на 15 юли.

Петима от фигуриращите в списъка опозиционни журналисти вече са задържани. В президентската резиденция в Анкара в 14.00 часа започна среща при закрити врати между президента Реджеп Тайип Ердоган, премиера Бинали Йълдъръм и лидерите на двете опозиционни партии - Републиканската народна партия Кемал Кълъчдароглу и на Партията на националистическото действие Девлет Бахчели.

Външно предупреждава: Обстановката в Турция остава силно нестабилна

Масовата чистка от гюленистите, свързани с метежа в Турция, опря и до журналистите. Сред заподозрените за връзки с превратаджиите се намират доста видни и опозиционно настроени към правителството журналисти като72-годишната Назлъ Ълъджак, която е и бивш депутат. Екипите са претърсили дома й в Бейлербейи в Истанбул, но не са я открили там. Съобщава се, че тя вероятно се намира в дома си в курорта Бодрум, окръг на провинция Мугла.

Дългогодишният и опитен журналист Ълъджак е работила за вестниците "Терджуман", "Хюриет", "Йени шафак", "Сабах", "Бугюн" и "Таквим". В периода след военния преврат от 12 септември 1980 г. тя прекарва известно време в затвора, а през 1999 г. влиза в парламента като депутат от проислямистката Партия на добродетелността и става отявлен противник на кемалистите и военните. Ълъджак подкрепя правителството докато текат делата "Ергенекон" и "Чук".

След корупционния скандал, разтърсил Турция на17-ти декември 2013 г. и стигнал до високите етажи на властта и министри от кабинета, тя се превръща в един от най-острите критици на правителството на Партията на справедливостта и развитието и на Реджеп Тайип Ердоган.

Ердоган: Турция се избави от болестта и върви към оздравяване

Сред заподозрените за връзки с опита за преврат журналисти са и бивши колумнисти на запорирани от властта миналата година вестници и телевизии като в. "Заман" и в. "Тараф". Сред тях са Мехмет Алтан и Ахмет Алтан, Шахин Алпай, Мумтазер Тюрконе, Ергун Бабахан, Каналтюрк Еркан Аккуш, директорът на новините на ФОКС ТВ Ерджан Гюн, Бюлент Мумай - работил преди в. "Хюриет", интелектуалци и писатели като Перихан Маден, академици като Ихсан Йълмаз и много други.

Междувременно Висшият съдебен съвет на Турция под ръководството на правосъдния министър Бекир Боздаг провежда извънредно заседание, на което се обсъжда нов закон за промяна на работата на Държавния съвет и приемане на редица поправки в законите, засягащи правната система. Петима висши магистрати от този съвет бяха арестувани, а над 2500 съдии и прокурори са следствени. От общо 60 000 души, отстранени от длъжност до момента, над 9000 души вече са арестувани.

Турция ще задържа до 30 дни в ареста заподозрени без повдигнати обвинения

Подобно на Франция по време на обявеното за три месеца извънредно положение няма да се спазва Европейската конвенция за правата на човека.