Газовият интерконектор ще е готов до края на есента
Газовият интерконектор ще е готов до края на есента / Дарик Русе, Искра Георгиева
Газовият интерконектор ще е готов до края на есента
88666
Газовият интерконектор ще е готов до края на есента
  • Газовият интерконектор ще е готов до края на есента

Газовият интерконектор между България и Румъния ще бъде готов до началото на ноември. Това съобщи в русенския град Мартен министърът на енергетиката на България Теменужка Петкова, която инспектира на място хода на изграждане на съоръжението заедно с румънския си колега Виктор Влад Григореску. Това е първият интерконектор за България и първият който се изгражда между двете страни. Изпълнението на проекта се забави с няколко години, заради трудния участък под р. Дунав, но в момента всичко върви по план, заяви министър Петкова.

Вчера са започнали сондажните дейности от българска страна, съобщи министърът на енергетиката на Румъния Виктор Влад Григореску. Според него междусистемната връзка, по която ще се транзитира природен газ ще заработи реално в края на годината. Това е изключително важен проект не само за България и Румъния, но и на европейско ниво, чрез него можем да подобрим енергийната си сигурност, каза още румънският министър. Теменужка Петкова добави, че това, което се случва в момента е реално изпълнение на политиката на ЕС за диверсификация.

Проектът "Междусистемна газова връзка България - Румъния" (IBR) се изпълнява съвместно от газопреносните оператори на двете държави - "Булгартрансгаз" ЕАД – Р. България и Националната газопреносна компания СНТГН "Трансгаз" С.А., Р. Румяния.

Проектът е разделен на три части: участък под р. Дунав, наземна част на българската територия и наземна част на румънска територия. Връзката е с обща дължина 25.0 км., от които 15,4 км. на българска територия, 7,5 км на румънска територия и 2,1 км подводен преход през р. Дунав. Максималният капацитет на интерконектора е 1,5 млрд. м3/год. с диаметър на тръбата 500 мм. и работно налягане 54 бара. Проектът за Междусистемно свързване на газопреносните системи на Румъния и България е съфинансиран от Европейската енергийна програма за възстановяване на Европейски съюз.