Представиха пръстовия идентификатор в болницата
Представиха пръстовия идентификатор в болницата / Дарик Русе
Представиха пръстовия идентификатор в болницата
88642
Представиха пръстовия идентификатор в болницата
  • Представиха пръстовия идентификатор в болницата

В русенската болница днес бе демонстрирано как работи пръстовия идентификатор. В Многопрофилната болница са доставени три устройства, които са разпределени в три отделения-интензивно-терапевтично, ортопедично и терапевтично. Те ще бъдат тествани до 1 октомври, когато официално ще заработи системата за регистрация с пръстовия идентификатор.

"Това е един цифров ключ, чрез който ще се увеличи контрола върху лечебните заведения. Това не е пръстов отпечатък, който се използва в криминалистиката", обясни директорът на болницата Иван Стоянов. Според него въвеждането на системата ще има положителен ефект. Той заяви също, че на пациент, отказал да се идентифицира по новия начин няма да бъде отказвано лечение.

Ръководителят на отдел "Информационно обслужване" в болницата Румен Русев обясни, че при първоначалната регистрация ще се използват два пръста, предимно показалци.

Процесът е кратък-само около 3 минути. В момента заедно с пръстовия идентификатор се регистрират и данните от личната карта на пациента, след тестовия период ще стане ясно дали тя ще продължи да е необходима.