Български евродепутат блокиран на летище в Турция
Български евродепутат блокиран на летище в Турция / снимка: ГЕРБ
Български евродепутат блокиран на летище в Турция
88044
Български евродепутат блокиран на летище в Турция
  • Български евродепутат блокиран на летище в Турция

Българският евродепутат Емил Радев от снощи е блокиран на летище в турския град Измир, заради експлозиите на истанбулското летище "Ататюрк". Това разкри той в телефонно интервю за Дарик.

36 жертви на атентата в Турция, ранените са близо 150 (СНИМКИ/ВИДЕО)

Радев разказа, че е летял по линията Брюксел-Истанбул. Малко след 23,00 обаче, поради мерки за сигурност, самолетът е бил отклонен към Измир. Варненецът, заедно с останалите пътници и екипажите на няколко самолета са останали в машините 3 часа и чак след 3,30 часа са могли да слязат. След два часа престой пред летището, около 500-те пътници, сред които и малки деца, са били извозени към хотели в Измир.

„Нямаше паника, само лек хаос", описа ситуацията в Измир Радев.

„В момента чакаме да ни върнат обратно на летището и да ни кажат дали ще можем да се приберем и летим през Истанбул", каза още евродепутатът.

„Виждаме, че без една много добра координация между службите за сигурност, няма как да се предотвратят такива атентати. За съжаление, когато говорим за „Брекзит", не трябва за забравяме, че когато Великобритания излезе от Европейския съюз, ще напусне и Европол. Великобритания беше една от държавите членки, която споделяше много голяма част от информацията, свързана и с криминалната престъпност и потенциалните терористи. Така че от това общата европейска сигурност също ще загуби", коментира евродепутатът от Варна.

Според него последствията от напускането на Евросъюза няма да са добри нито за Великобритания, нито за Съюза.

Радев е на мнение, че от тук нататък мерките за сигурност и обмяната на информацията трябва да се засилят още повече. Трябва да се работи и със службите за сигурност на трети държави като Турция, САЩ и Русия. По всякакъв начин трябва да се получава предварително оперативна информация, за да се предотвратят такива мащабни терористични актове като снощния на летище „Ататюрк".

„България не е страна на първа бойна линия, но това, което става в Белгия, Турция и Франция, няма гаранция, че утре няма да се случи в някоя друга държава членка на Евросъюза. Не можем да сме спокойни", смята Емил Радев.

Емил Радев: Европа е във война с тероризма

„Хубаво е, че българската Гранична полиция и родните служби за сигурност си вършат работата. Надявам се, че заедно с партньорските служби ще получаваме информация навреме. Затова и трябва да бъдем приети много бързо в Шенген, за да можем да ползваме всички ресурси на шенгенската информационна система", изтъкна той.

Не е вярно, че в Брюксел вече не се говори на английски език. Спекулации са информациите, че английският вече не е официален език в европейските институции, каза още евродепутатът. Той разкри, че в столицата на Евросъюза ситуацията вече е спокойна, но армията и полицията са на улицата, а антитерористичните операции са ежедневие за града.