Министър Бъчварова събра дирекции от пет области на работна среща във Видин
Министър Бъчварова събра дирекции от пет области на работна среща във Видин / пресцентър МВР
Министър Бъчварова събра дирекции от пет области на работна среща във Видин
87988
Министър Бъчварова събра дирекции от пет области на работна среща във Видин
  • Министър Бъчварова събра дирекции от пет области на работна среща във Видин

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова, зам.министрите на МВР Красимир Ципов и Цвятко Георгиев, както и зам.главният секретар на МВР Георги Арабаджиев,   участваха в работна среща по превенция на престъпността във Видин. Срещата е част от кампанията на МВР и Националното сдружение на общинитe. Инициативата "Заедно в превенцията на престъпността"  си поставя целта да ангажира всички институции, които имат отговорности за подобряване на средата за сигурност.

Обиколките стартират от Ямбол, а Видин е средищен център за четвъртата поредна среща на министър Бъчварова с представители на всички държавни и местни институции от областите Видин, Враца, Монтана, Ловеч и Плевен. „Срещите, които провеждаме с в цялата страна, са свързани с темата за битовата престъпност, като вниманието ни към темата е не защото опозицията използва повода да ни атакува, а защото съзнаваме, че това, което се случва в домовете и по улиците е сериозен проблем.

Каквото и да правим и с организираната престъпност, и по границите, колкото и проевропейски да са ни позициите, ако обикновените хора не усетят сигурност в домовете си, все едно нищо не сме направили! И това не е популизъм или лицемерие, това е убеждението ми като министър, усещането ми, чувствителността ми като социолог-нещо, което не се притеснявам да кажа, че е голямо предимство в тази отговорна работа“, коментира вътрешният министър. Бъчварова уточни, че не случайно са избрали срещите да се проведат в по-малките областни центрове-заради регионалната проблематика и най-вече, за да усетят хората скъсяването на дистанцията.

При направеното обобщение на досегашната работа на Съвета по превенция е констатирано, че въпреки положените усилия и предприетите мерки, направеното не е координирано и съгласувано и остава в страни, имайки частичен ефект. „Основните фактори за криминогенната обстановка са социални и икономически. Във вашия регион има голямо обезлюдяване и висока безработица - само тези два фактора са достатъчни  за формирането на много по-тежка криминогенна обстановка. Близостта до границата допълнително нагнетява…

Това означава, че на място могат да се разширят усилията на хората, които живеят и работят тук, за да се вземат най-добрите мерки и най-правилните решения“, каза министър Бъчварова. Тя отбеляза, че коментирайки въпроса за добрите практики, най-важно за екипа на МВР е какво ще предложат хората по места - представителите на общините, социалните служби, инспекторатите по образование.  Румяна Бъчварова беше категорична: „МВР не се отказва от своята отговорност, нашето разбиране е, че МВР трябва да бъде мотора на тези усилия.“