Бокова: Усещам подкрепата на много българи
Бокова: Усещам подкрепата на много българи / БГНЕС, архив
Бокова: Усещам подкрепата на много българи
87023
Бокова: Усещам подкрепата на много българи
Бокова: Усещам подкрепата на много българи
  • Бокова: Усещам подкрепата на много българи
  • Бокова: Усещам подкрепата на много българи

Усещам подкрепата на много българи и я приемам като отговорност. Това заяви Ирина Бокова пред журналисти във връзка с хода на кампанията за поста генерален секретар на ООН. Кампанията върви добре, посочи тя и допълни, че ще направи всичко, което зависи от нея, за да спечели в надпреварата.

Същевременно в отговор на публикации в британски и американски медии от последните дни, че заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева може да бъде издигната за кандидат за генерален секретар на ООН, сдружението на младите българи в чужбина "Милениум Клуб България" изпрати отворено писмо до българския еврокомисар, в което я призовават официално да подкрепи българската номинация на Ирина Бокова и по този начин да спре спекулациите по тази тема.

Кампанията за генерален секретар на ООН върви нормално, обяви Ирина Бокова, която е българската номинация за най-високия пост в Организацията на обединените нации:

„Смятам, че върви нормално и добре, аз върша своята работа, надявам се, че и външно министерство върши своята работа".

Попитана усеща ли подкрепата на българското правителство, Бокова отговори:

„Усещам подкрепата на много българи. Много неправителствени организации, млади хора, сдружения, българи по света. И това е голяма отговорност, не е само лична амбиция, а е свързано и с името на България. От моя страна ще направя всичко възможно това да стане".

Междувременно британското издание The Sunday Times и американската онлайн медия Politico писаха, че в края на април е имало закрита за медиите среща между посланици от ЕС, на която посланикът на Великобритания в ООН Матю Райкфорт е подчертал, че ако страните от Източна Европа искат да получат поста, ще трябва да помислят да номинират нови кандидати, защото след първоначалните изслушвания никой от досегашните претенденти не е спечелил достатъчно одобрение. Номинацията на българския еврокомисар Кристалина Георгиева остава възможна, тъй като са силни и лобитата, които желаят новият генерален секретар на ООН да е жена, пишат още изданията.

В отговор на тези публикации сдружението на младите българи в чужбина "Милениум Клуб България" и Инициативният комитет на младежката кампания "Support Irina Bokova" изпрати отворено писмо до българския еврокомисар Кристалина Георгиева. В него те призовават Кристалина Георгиева да подкрепи за поста официалния кандидат на България за ген. секретар на ООН Ирина Бокова, и така да сложи край на всички спекулации.

Досега обявените кандидати за поста генерален секретар на ООН са Ирина Бокова, бившите външни министри на Хърватия (Весна Пусич), Молдова (Наталия Герман), Сърбия (Вук Йеремич) и Македония (Сърджан Керим), бившият президент на Словения Данило Тюрк, външният министър на Черна гора Игор Лукшич, бившият премиер на Нова Зеландия Хелън Кларк и бившият върховен секретар на ООН за бежанците Антониу Гутериш.

На 10 май председателят на Генералната асамблея на ООН Могенс Люкетофт съобщи, че на 7 юни ще бъде изслушването на още няколко кандидати за поста генерален секретар на световната организация. Люкетофт заяви пред репортери, че очаква в най-скоро време най-малко още двама кандидати да бъдат номинирани за поста. Той не спомена имена, но дипломати казват, че сред тези нови претенденти може да са словашкият външен министър Мирослав Лайчак, аржентинската външна министъра Сусана Малкора и Алисия Барсена, мексиканката, оглавяваща Икономическата комисия на ООН за Латинска Америка.