Как държавата лишава онкоболни от възможността за алтернативно лечение?
Как държавата лишава онкоболни от възможността за алтернативно лечение? / sxc.hu
Как държавата лишава онкоболни от възможността за алтернативно лечение?
86557
Как държавата лишава онкоболни от възможността за алтернативно лечение?
Как държавата лишава онкоболни от възможността за алтернативно лечение?
  • Как държавата лишава онкоболни от възможността за алтернативно лечение?
  • Как държавата лишава онкоболни от възможността за алтернативно лечение?

Здравните власти обричат десетки онкоболни пациенти в напреднал стадий, като ги лишават от алтернативно лечение.

Медицински център у нас прилага различни методи на терапия на раковоболни пациенти, като според резултатите в 80% от случаите се спасяват хора, при които стандартната медицина вече е безсилна. Тъй като във въпросната клиника, в която се лекуват над 100 души годишно, не се работи по узаконените медицински стандарти обаче, здравното министерство заличава регистрацията й.

Така се отнема правото на работещите в центъра да продължат да лекуват по методите, които реално подобряват състоянието на онкоболните.

Семейство осъди държавата, отказали лечение на дъщеря им (ВИДЕО)

Интегративната онкология представлява нова методология, която се прилага на онкоболни, когато стандартната онкология не дава резултат. Така се спасяват пациенти, на които според прогнозите оставали месеци живот, информира д-р Христо Дамянов от Медицински център "Интегративна медицина".

"Тази методология има претенциите и идеята да се подобри качествено лечението на онкологичните заболявания - да се използват изключително неинвазивни и нетоксични методи", посочи д-р Дамянов.

От 2006 г. обаче центърът бил подложен на непрекъснат административен терор от страна на здравните власти. Причината, че дейността, която се извършва в него, е извън узаконените у нас стандарти. Така, на 18 март в медицинския център научили, че им заличават регистрацията, информира един от работещите в него проф. Лъчезар Аврамов.

"Заличава се регистрацията на базата на междинен доклад под проверка на изпълнителна агенция "Медицински одит". Само по себе си това е чудовищно. Оставяш болните без грижи въз основа на някакъв междинен доклад, който никой не е виждал", заяви проф. Аврамов.

Болните са единодушни, че нестандартната терапия, която се прилага в този център, помага на някои от тях, на други е подарила втори живот.

"Затова е ефективна, защото прилага технология с по-ниски дози. Чувствам се така, че след химиотерапия се качих на колата и отидох да видя тъщата", споделя пациент.

Друг разказва, че загубил всякакъв апетит и отслабнал с 10 кг. "Паднах на легло, със страхотни болки. Много прочетох, отидох и започнах лечение там. Аз се почувствах добре, изправих се на крака, започнах да се храня. Чувствам в момента сили. Какво да правя от тук нататък", пита той.

Защо липсват лекарства за онкоболни деца

В защита на центъра досега са се произнасяли както съдът, така и Комисията за защита от дискриминация, която заключила, че здравното министерство като институция дискриминира онкоболните, припомня Христо Дамянов.

"Аз не мога да си представя след 43 години в медицината,  да съм имал друг такъв случай, когато ние въвеждаме уникални сериозни методи за лечение и да се изправи една вълна от недобросъвестни и невежи чиновници. Тези хора използват недостатъците на българското законодателство, за да атакуват нашата дейност", заяви д-р Дамянов.

От центъра вече са атакували в съда решението, което заличава регистрацията им.

От здравното министерство обясниха, че са заличили регистрацията на медицинския център, защото работещите в него нарушавали законодателството - центърът не разполагал със съответните специалисти и съответната апаратура, за да извършва лечение на онкоболни пациенти.

От ведомството са категорични, че клиниката, която успешно лекува раковоболни с алтернативни методи, трябва да прекрати работа. Тъй като обаче тя продължавала да извършва дейност, министерството е сезирало прокуратурата.