П. Нунев: МРРБ одобри проектите на Русе по програмата Региони в растеж
П. Нунев: МРРБ одобри проектите на Русе по програмата Региони в растеж / netinfo

Инвестиционната програма на Русе по програмата „Региони в растеж“ , която е за 56 млн. лв., е утвърдена и приета. На 13 май в града пристига министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, която ще представи проектите в Русе по тази програма. Това съобщи в интервю по Дарик народният представител от ПП ГЕРБ Пламен Нунев

Парите ще бъдат разходвани по 4 направления- градска среда, интегриран градски транспорт, образователна инфраструктура и социална инфраструктура.

В направлението „Градска среда“ са предвидени 17 000 000 лв. Най-важният проект там е реконструкцията на крайбрежната зона. Ще бъдат изградени сцени на открито, велоалеи, пасарелки с асансьори, панорамни и стрийт фитнес площадки. Общината е готова и с проект за облагородяване на Парка на младежта. Там ще бъде подменена настилката и осветителните тела, ще бъдат изградени велоалеи, площадки, поливна система и трафик-парк за деца. Предвижда се и ремонт и рехабилитация на пешеходната зона и улиците свързващи кея с центъра на града.

В направлението интегриран градски транспорт има одобрени 7 проекта на стойност 24 500 000 лв.

11, 2 млн. лв. ще бъдат инвестирани в образователната инфраструктура. Ще се санират училища и детски градини. В дворовете им ще бъдат оправени и зелените площи и ще бъдат изградени спортни площадки.

Около 3 000 000 лв. ще бъдат реализирани в социалната инфраструктура.

 

„Очакваме решението на управляващия орган по трансграничните проекти, които в момента се бавят, може би заради изборите в Румъния“, добави Нунев. Около 28 000 000 лв. се очакват за 5 проекта, един от които е разширяването на кейовата стена.

Чуйте подробности в звуковия файл: