100 буркана мед раздават в с. Черногорово за храмовия си празник
100 буркана мед раздават в с. Черногорово за храмовия си празник / Darik News, архив
100 буркана мед раздават в с. Черногорово за храмовия си празник
84188
100 буркана мед раздават в с. Черногорово за храмовия си празник
  • 100 буркана мед раздават в с. Черногорово за храмовия си празник

100 буркана мед, осигурени от дарители и осветени през нощта в църквата, ще раздадат днес на миряните в димитровградското село Черногорово, което отбелязва храмовия си празник. Църквата в селото, която носи името на Св. Харалампи, е на 153 години и е най-старата в общината. В 9 ч. там архирейският наместник Георги Тодев ще отслужи литургия, което е и начало на празниците днес, съобщи кметът на селото Живко Янков.

Тъй като светецът е считан за покровител на пчеларите и тъй като в момента са пости, вместо курбан тази година сме приготвили мед. Когато е "пренощувал" в църквата народът вярва, че придобива лечебна сила, разказа и секретарят на читалище „Поука” в с. Черногорово Пенка Вълкова.

 

В с. Черногорово кметството и читалището вече се подготвят и за Трифон Зарезан, който по традиция ще отбележат на 14 февруари, като ще зарежат лозята, ще изберат Цар на виното и ще организират конкурс за най-добро вино. В селото е и най-големият запазен лозов масив в община Димитровград, разказват кметът Живко Янков и секретарят на читалището Пенка Вълкова. Чуйте ги в приложения файл.