Половин метър сняг и паднали дървета след валежите в София
Половин метър сняг и паднали дървета след валежите в София / БГНЕС, архив
Половин метър сняг и паднали дървета след валежите в София
83611
Половин метър сняг и паднали дървета след валежите в София
Половин метър сняг и паднали дървета след валежите в София
  • Половин метър сняг и паднали дървета след валежите в София
  • Половин метър сняг и паднали дървета след валежите в София

Фирмите, които отговарят за снегопочистването в столицата, ще бъдат глобени заради непочистени тротоари и спирки, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

Към момента булевардите и улиците, по които се движи градският транспорт, са почистени.

Днес фирмите ще влязат в кварталните улици, най-вече в районите на детски градини, училища и поликлиники, обясни още Фандъкова.

Къде е най-критично положението с пътищата по данни на АПИ

През изминалото денонощие над 50 сигнала за паднали клони и дървета вследствие на тежкия мокър сняг са подадени към дежурните екипи на Столична община.

Снегът не спря и тази нощ в София, а на места снежната покривка достига близо 50 см. Кметът на града Йорданка Фандъкова е категорична, че основните пътни участъци са почистени, но фирмите, отговарящи за почистването, ще бъдат санкционирани заради преспите около спирките и пешеходните зони.

„От сутринта имам своите забележки. София е голяма - някъде е изчистено, някъде - не. Там, където не е изчистено, няма да бъде платено и ще има и санкции за това", обясни Фандъкова.

Около 90 л/кв.м дъжд за денонощие в Смолянско

А в рамките на днешния ден работата по почистването на вътрешнокварталните улици продължава, увери кметът:

„Фирмите разполагат и с по-малка техника, която влиза и във вътрешнокварталните улици, но там наистина е натоварено от паркирани автомобили и не навсякъде е възможно да се влезе. Моето разпореждане е навсякъде, където може, да се влезе, като днес ще продължим с улиците около училищата, детските градини, болниците и поликлиниките и постепенно ще се влиза и в останалите".

Десетки сигнали от граждани за паднали клони, вследствие на снега са получили в столичната дирекция по сигурността, съобщи Красимир Димитров от службата:

„Нашите екипи получават сигнали, които са повече в южните райони. Район „Витоша" например - там са по-често сигналите към нас за паднали дървета върху пътното платно, клони. Някъде проверяваме дали пътищата са проходими".

От Столична община умоляват гражданите и собствениците на сгради да огледат внимателно за ледени висулки и надвиснал мокър сняг.