Борисов се надява на 4.5% икономически растеж и нови работни места
Борисов се надява на 4.5% икономически растеж и нови работни места / снимка: БГНЕС, архив
Борисов се надява на 4.5% икономически растеж и нови работни места
83409
Борисов се надява на 4.5% икономически растеж и нови работни места
  • Борисов се надява на 4.5% икономически растеж и нови работни места

Премиерът Бойко Борисов поиска икономически ръст от 4.5 процента за настоящата 2016 година. По време на церемония за връчване на първите договори по оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност" той се обърна към представителите на малките и средните предприятия да работят за постигане на по-висок растеж. Общо 202 фирми имат одобрени проекти в рамките на първия срок за кандидатстване по новата програма. Днес бяха връчeни договори на 27 от тях.

С мотив, че над 1 милиард свежи пари стоят, премиерът Бойко Борисов призова фирмите да пишат проекти и да си получават безвъзмездното финансиране. И пожела успех.

"Още веднъж желая успех, защото ръстът от 3% на икономиката не ни задоволява и истински се надявам новата година да отидем на 4.5%. А това зависи от вас - с тези пари да създадете работни места, да вдигнете конкуретноспособоността, от там износът при това евтино евро и ръстът на икономиката се вдига", каза още премиерът пред представителитe на 27 фирми, които днес получиха договорите си.

В края на януари ще стане ясна точната сума на усвоените евросредства от предишния програмен период, съобщи вицепремиерът Томислав Дончев.

"Със сигурност финалният резултат ще бъде по-висок от 95%. Това показва справката към момента. От тук нататък числото може само да расте, не и да пада надолу", каза той.

57 от одобрените до момента проекти по програмата "Иновации и конкурентоспособност" ще се реализират в Северозападна България. За още около 500 проекта, които отговарят на изискванията, ще се търсят допълнителни възможности за финансиране.