Голямото пътуване: вижте мерките за по-бързо придвижване
Голямото пътуване: вижте мерките за по-бързо придвижване / снимка: БГНЕС, архив
Голямото пътуване започна, вижте предприетите мерки за по-бързо придвижване
83323
Голямото пътуване започна, вижте предприетите мерки за по-бързо придвижване
Голямото пътуване започна, вижте предприетите мерки за по-бързо придвижване
  • Голямото пътуване започна, вижте предприетите мерки за по-бързо придвижване
  • Голямото пътуване започна, вижте предприетите мерки за по-бързо придвижване

200 000 автомобила се очаква да напуснат столицата преди празниците. Най-засилен трафик се очаква на 23 декември, както и на 27 и 30 декември и 3 януари. Големият поток от автомобили, които ще напуснат София, преди предстоящите Бъдни вечер и Коледа, ще започне голямото си пътуване от ранния следобед на 23 декември и ще продължи до средата на 24 декември.

За да улеснят придвижването на хората от КАТ са направили специална организация на работата си по входовете и изходите на града.

От 16.00 часа този следобед бе забранено движението на тежкотоварни автомобили по основните пътища у нас във връзка с очаквания натоварен трафик за коледните празници.

Забраната ще важи до 21.00 часа и ще се прилага за магистралите Тракия, Хемус и Струма, пътя София-Калотина, пътя Русе-Велико Търново, входа на Дунав мост 2, съобщи шефът на пътната агенция инж. Лазар Лазаров.

Същият ще е ограничителният режим на тировете и за 30-ти декември, когато се очаква голям трафик на автомобили. За дните 27-ми декември и 3-ти януари, движението им ще бъде забранено от 14 до 21 часа.

Съвместни екипи на агенцията и КАТ ще дежурят на специалните точки за отбиване на тежкотоварното движение.

Други 200 екипа на полицията ще работят за осигуряване на бързо и безпроблемно движение на автoмобилите в цялата страна в дните с най-натоварен трафик, съобщи директорът на КАТ-Пътна полиция комисар Бойко Рановски. Той посочи очакваните най-натоварени пътища:

"Направлението София-Благоевград-ГКПП Кулата, пътят София-Калотина, пътят Русе-Бяла-Велико Търново и Пловдив-Асеновград-Смолян. Това традиционно са пътищата, където е най-интензивен трафикът и най-натоварено движението, затова са включени в заповедта, с която се ограничава движението на тежкотоварни автомобили в определени часове".

Заместник-кметът по транспорта на столицата Любомир Христов призова шофьорите да бъдат търпеливи.

От 13.00 часа на 23 декември е нова програмата за изход на Цариградско шосе, кръстовището при Горубляне и Герман с удвоено време зелен сигнал за напускащите града и възможност от Центъра за управление на трафика при искане от Пътна полиция да бъде изключен и да бъде пуснат жълт мигащ сигнал, за да може допълнително да се увеличи капацитетът на движение по протежението на Цариградско шосе, каза Христов.

От КАТ също призоваха хората най-вече за търпение. Допълнителни екипи на КАТ са разположени и на натоварените „Цариградско шосе" и „Ботевградско шосе". Освен засилено полицейско присъствие в периферията на столицата, което ще има за цел да улесни излизането на потока коли, усилията на униформените ще бъдат насочени и вътре в самия град. "Вътре в столицата сме изкарали допълнително полицейски сили, които ще следят за спазването на закона за движение по пътищата, тъй като от минали години имаме горчивия опит, след като се освободи столицата от масовия поток и хората заминат на почивка, София се обезлюдява, улиците се изпразват и започват да се правят гонки. Поради тази причина екипите, ангажирани с видеконтрола, ще бъдат поставени по основните пътни артерии и булеварди, където са правите участъци и ще заснемаме такива автомобили, включително и нощно време", каза шефът на столичния КАТ Тенчо Тенев.

"Черният лед" - голямата заплаха на пътя по празниците

За периода от днес до 4 януари КАТ ще провежда серия от специализлирани полицейски операции в София и малките населени места около града.

В последно време в такива периоди там се наблюдават произшествия с малолетни и неправоспособни водачи, както и хора, които са употребили алкохол, каза Тенев.

На 3 януари със съдействието на АПИ КАТ ще подпомага движението от разклона за село Владая. Ще се направи така нареченият реверсивен поток, за да може хората да се приберат по-лесно в столицата.

Над 1150 служители на пожарната ще бъдат на разположение по празниците. Те ще дежурят в 213 точки на страната, с готовност да реагират в критични ситуации, съобщи гл. комисар Николай Николов. На разположение ще бъдат и 6 тежкотоварни машини за извличане на аварирали автомобили.