Реакциите след гласуването на промените в Конституцията
Реакциите след гласуването на промените в Конституцията / снимка: БГНЕС, архив
Реакциите след гласуването на промените в Конституцията
83239
Реакциите след гласуването на промените в Конституцията
  • Реакциите след гласуването на промените в Конституцията

Народното събрание прие на трето четене Законопроекта за изменение и допълнение на Конституцията на Република България. Гласуването беше поименно и със ставане от място.

189 народни представители гласуваха „за“, 39 - „против“, а един се „въздържа“.

Цветанов към РБ: ГЕРБ не се нуждае от комплексиран партньор

Веднага след като конституционните промени минаха на трето четене през пленарната зала, ГЕРБ излезе с декларация. Председателят на групата Цветан Цветанов определи поправките като „немислими“ допреди година, но допълни, че ГЕРБ не се нуждае от комплексиран партньор.

„Искам да благодаря за вложените усилия на министър Христо Иванов , защото точно тогава имаше изключително сериозен дебат и ние се нуждаехме от широка парламентарна подкрепа.  Дори когато бяха събрани 173 гласа, за да бъде приета тази съдебна стратегия, искам да цитирам това, което каза Иванов тогава - „Искаме подкрепата на възможно най-много партии“. Днес ние направихме точно това. ГЕРБ се нуждае от силен партньор, не се нуждае от комплексиран партньор, който да повишава градуса на напрежението и да смятаме, че това е правилния път“, заяви от парламентарната трибуна Цветанов.

АБВ: Приетите промени в Конституцията са първа стъпка в съдебната реформа

Докато още се брояха гласовете на депутатите, Георги Кадиев взе думата, за да засипе с критики Реформаторския блок за поведението им по време на гласуването и да поиска да се държат като мъже.

„Позволените начини са „за“, против“ и „въздържал се“. Имаше колеги, който казаха, че отсъстват, при положение, че станаха от местата си в залата. Имаше един колега, който каза „тук“. Бъдете малко мъже. Това е Конституцията на ГЕРБ и ДПС, гласувайте срещу нея. Не викайте „тук“ и „отсъства“, обърна се Кадиев.

БСП: Самоцелните промени в Конституцията няма да доведат до особен резултат

Петата поправка в Конституцията беше разкритикувана и от председателя на БСП Михаил Миков.

„Мнозинството, което днес прие тези промени, избра другия път  - пътят на компромиса  с всички и с всички.  Но този път по никакъв начин няма да подобри функционирането на системата на съдебната власт. На второ четене ние подкрепихме балансираното формиране на квотите в съдебната влас, но продължаваме да бъдем изключителни песимисти по отношение на разделянето на ВСС. Това ще води до капсулиране, затваряне вътре в системата“, обясни Михаил Миков.

Местан към Христо Иванов: За година и половина нямаме нищо реформаторско

Лидерът на ДПС Лютви Местан също не пропусна да захапе колегите си от Реформаторския блок, и в частност - ДБС.

„Принципът „целта оправдава средства“, дори когато те са противоконституционни е болшевизъм. Директна изява на болшевизма като начин на мислене, който в конкретния случай се проявява в своята българска дясна редакция. Като рефлекс, на който станахме свидетели. Самият факт, че след като не мина предложението ви за съотношението тогава, тогава си поддадохте оставката, а колегите от ДСБ напуснаха, означава, че целта им не е била съдебната реформа или конституционната промяна в нейната цялост . Партийният егоизъм се прицелва в определени персони с цел персонално овладяване на части от съдебната власт“, обърна се Местна към министъра в оставка Христо Иванов.