Винетката може да поскъпне пак през 2017 г.
Винетката може да поскъпне пак през 2017 г. / снимка: БГНЕС, архив
Винетката може да поскъпне пак през 2017 г.
83216
Винетката може да поскъпне пак през 2017 г.
  • Винетката може да поскъпне пак през 2017 г.

Възможно е ново поскъпване на винетките от 2017 година. По думите на регионалния министър Лиляна Павлова, за да стигат парите от пътни такси, годишната винетка за леки автомобили трябва да струва 150 лева.

Затова винетките ще поскъпват по малко всяка година. От утре пък започва продажбата на стикерите за 2016 година. В разпространителската мрежа ще има 2 милиона винетки с нови цени, които са с подобрени защити от фалшификация.

Новите винетки - по-красиви и с повече защита

От 15 декември на пазара могат да бъдат намерени новите по-скъпи винетки за 2016 година. В продажба ще бъдат пуснати 2 милиона стикера, които обаче ще важат от 1 януари следващата година, каза председателят на пътната агенция Лазар Лазаров.

"Тази година виждам, че интересът е значителен. Разбираема е причината - по-красиви винетки, с по-добра защита, по-добър дизайн. Има няколко нови защити, въведени с презумпцията да се пресече фалшифицирането на винетни стикери", добави той.

Павлова: Който не желае, да не си купува винетка и да не ползва пътищата

Цената на новата годишна винетка за леки автомобили е 97 лева. Това обаче може да не е последното поскъпване, каза регионалният министър Лиляна Павлова.

"Говорим за поетапна актуализация оттук нататък. Сега имаме достатъчно сериозно увеличение на цената, оттук нататък ще го правим поетапно. Искаме всичко това обаче да го съчетаем и с въвеждането на ТОЛ системата за тежкотоварния трафик и тогава да се преизчисли дали е необходимо поскъпване. Защото все пак искаме да въведем по-справедлив подход - повече да плащат тежкотоварните превозни средства", добави Павлова.

По първоначални разчети поетапното увеличение на цената на винетките ще бъде с 5 или 10 лева на година.