470 жизненоважни лекарства у нас стават недостъпни за пациенти
470 жизненоважни лекарства у нас стават недостъпни за пациенти / ThinkStock/Getty Images
470 жизненоважни лекарства у нас стават недостъпни за пациенти
82982
470 жизненоважни лекарства у нас стават недостъпни за пациенти
  • 470 жизненоважни лекарства у нас стават недостъпни за пациенти

От петък над 470 жизненоважни лекарства у нас стават недостъпни за пациенти. Сред тях са медикаменти за онкологични заболявания, диабет, както и за високо кръвно налягане.

Причината е в промени в наредба, според които пациентите няма да могат да доплащат повече от 60 % от цената на най-евтиното лекарство в дадена група. Това съобщи за Дарик Пенка Георгиева, председател на пациентски организации „Заедно с теб". Според нея промените са въведени с цел пациентите да доплащат по-малка сума пари, но реалният ефект от тях ще доведе до липса на важни лекарства.

С промени в Наредбата за условията и реда за регулиране на цените на лекарствата се посочва, че на пациента не може да се начислява доплащане, по-високо от 60 на сто върху цената на опаковка на най-евтиното лекарство в една група от подобни. Това ще ограничи пациентите, категорична е Пенка Георгиева.

„По наши изчисления около 470 жизненоважни медикамента ще останат без реимбурсация. Например ако в една група има осем медикамента, то около пет от тях ще отпаднат, а при останалите три пациентът ще може да избира между тях. Сред тези медикаменти има такива за онкологични заболявания, хипертония, диабет и почти всички заболявания са обхванати. С това се нарушава правото на избор на пациента, тъй като той е свикнал с определен медикамент, чувства се добре с него и трябва да премине задължително на по-евтин. Не може в нормативен акт да се прави регулация на свободните финансови средства, т.е. на доплащането, тъй като тук става въпрос за частично изплатените медикаменти от НЗОК", каза Георгиева.

Тя уточни, че в западните страни проблемът с доплащането е разрешен като пациентите имат право на своя информиран избор.

„В Германия, например, при една добре уредена здравна система, това е урегулирано чрез бланка, която е задължителна от Министерство на здравеопазването за информиран избор. Там, ако пациент иска да си вземе по-скъпо лекарство, той се разписва, че това е доброволно и се прилага към неговото досие. Просто, кратко и ясно. Не може да се ограничава с нормативен акт изборът на пациента дали да си доплати 2, 5 или 10 лева за медикамент, с който се чувства добре", допълни Пенка Георгиева, председател на пациентски организации „Заедно с теб".

Промените у нас обаче вече са обнародвани в Държавен вестник, допълват от пациентската организация.