Омбудсманът с идея за преразглеждане на финансовите лимити на болниците
Омбудсманът с идея за преразглеждане на финансовите лимити на болниците / снимка: Dariknews.bg, архив
Омбудсманът с идея за преразглежда на финансовите лимити на болниците
82925
Омбудсманът с идея за преразглежда на финансовите лимити на болниците
  • Омбудсманът с идея за преразглежда на финансовите лимити на болниците

Финансовите лимити на болниците, които предстои и догодина да действат в здравеопазването, да бъдат преразгледани, а новите правила, които изолират мнението на лекарското съсловие, когато се определят политиките в здравеопазването, да отпаднат.

Това са част от препоръките, които ще отправи към здравните власти националният омбудсман Мая Манолова. Решението й бе взето днес, след неколкочасова дискусия с пациенти, лекари и директори на болници, които изразиха опасения от така провежданите политики за реформиране на системата, и от това, че те се правят тихомълком, без обществени дебати.

Общопрактикуващите лекари пък изразиха опасение от факта, че се говори за профилактика тогава, когато парите на Здравната каса за догодина ще стигнат за профилактичните прегледи едва на половината от населението. Спешните медици от своя страна подчертаха, че не може да се правят реформи преди да се реформира спешната помощ.

Тричасова дискусия за проблемите в здравеопазването бе организирана от омбудсмана. След като пациенти първи изразиха мнение, че не се прави реформа в здравеопазването, а реставрация, от Българския лекарски съюз определиха като абсолютна грешка тенденциите здравеопазването да бъде управлявано от финансисти и икономисти.

„Да имаш желанието да извадиш съсловните организации от преговорния процес и да оставиш в ръцете на няколко човека да управляват, финансират, насочват - това за мен е абсолютна грешка”, коментира д-р Венцислав Грозев, председател на съсловието.

Спешните медици припомниха, че не може да се прави едновременно реформа в целия сектор и призоваха промените да започнат от спешната помощ.

Професионалистите по здравни грижи акцентираха още, че се стопяват, като уточниха, че само от началото на годината 498 медицински сестри са подали заявления за работа в чужбина. От Сдружението на общопрактикуващите лекари пък добавиха, че не може да се говори за удовлетвореност на пациентите, когато няма пари дори за профилактика.

„Какво ще питаме пациента каква му е удовлетвореността. Ами той няма удовлетворение. В бюджета на Здравната каса като процент обхватът и пациенти с профилактични прегледи, които тя може да заплати е някъде около 47%. Какво ще правим ако всички ги направим на 100%”, заяви д-р Николай Брънзалов от сдружението.

След като и директори на частите болници се противопоставиха на реформите, аргументирайки се с твърдението, че те са административно наложени и предложиха да се върне старият Закон за народното здраве, защото в него имало повече демокрация, омбудсманът Мая Манолова съобщи, че ще обобщи исканията на лекари и пациенти и ще ги препоръча на здравните власти.

„Проблемите са в две посоки - какво се случва в надлимитната дейност, която е извършена през 2015 г. и какво ще се случи след въвеждането на лимити за 2016 г. за хората, за съсловните организации, а и за мен като омбудсман, е притеснителен фактът, че след като здравният пакет беше разделен на основен и допълнителен, лимити ще има и за заболявания, които са включени и в основния пакет”, коментира омбудсманът.

Манолова ще препоръча и отпадане на текстовете, които изваждат лекарите от преговорите при парите за здраве. Въпреки, че са били поканени, представители на Министерството на здравеопазването по време на дискусията нямаше.