Тръгна делото срещу хванат с рушвет катаджия
Тръгна делото срещу хванат с рушвет катаджия / screenshot/youtube
Тръгна делото срещу хванат с рушвет катаджия
82921
Тръгна делото срещу хванат с рушвет катаджия
  • Тръгна делото срещу хванат с рушвет катаджия

Софийският градски съд даде ход на делото срещу катаджията Сашо Тръпков, заснет да взима подкуп по време на проверка в столицата. Случаят, за който се разбра в края на 2014 г., предизвика сериозен дебат около нуждата от промени в работата на „Пътна полиция”.

Шефът на КАТ-София Тенчо тенев, който днес даде показания в съда, нарече бившия си подчинен „петно за полицията” и каза, че след него няма други уличени в корупция катаджии.

Видеоклипът, който разобличава 53-годишния катаджия Сашо Тръпков, беше публикуван в личния профил на студента Димитър Димитров във Facebook в края на 2014 г. Още същия следобед видеото, озаглавен „Родната полиция” започна да се разпространява с шеметна бързина, както чрез социалните мрежи, така и чрез медиите.

От ясно заснетите кадри се виждаше как при проверка на пътя униформеният полицай от столичния КАТ спира шофьор на луксозен джип, проверява документите му и при връщането им ловко взима подадената му във вътрешността на автомобила банкнота от 20 лв.

Полицаят, сниман с рушвет, бил хващан и друг път с подкупи

Тогавашният министър на вътрешните работи Веселин Вучков заяви след случая, че подобни прояви не са тайна, а са ежедневие и въпросът е да се проведе системна антикорупционна политика във вътрешното министерство.

Видеоклипът със Сашо Тръпков предизвика ефектно затягане на мерките срещу вземане на рушвети на пътя.

Има ли обаче реален ефект днес, шефът на КАТ-София Тенчо Тенев коментира така: „Всичко в момента работи, това, че се спира пред камери също, че се спират автомобили само при специализирани полицейски операции по широкообхватния метод”.

„Това е едно петно на полицията, от което още не можем да заличим следите. Взривихме държавата с този инцидент. На мен ми е крайно неудобно и ми е неприятно да го коментирам, тъй като той петни полицията”, каза той. 

На въпрос дали след случая са били засечени и други подобни случаи, Тенчев коментира: „Ако някой е вземал  поне си е взел поука, че нещата стават много сложни. Не сме имали втори подобен случай с такъв клип, така ясно и отчетливо да се вижда какво прави служителя”.

Катаджията Тръпков бил срам за професията, но и изключение

В рамките на днешното съдебно заседание показания даде и Тенчо Иванов, шофьорът който е заснет да дава банкнотата от 20 лв. на катаджията Тръпков. Той отказа коментар пред медиите, но обясни, че е хванат в нарушение и директно подканен от полицая с думите „Давай 20 лв. и бегай”.

Мъжът заяви, че презира подобни прояви, но е бързал затова е дал парите. По-късно обаче е бил посъветван от свой приятел полицай да подаде сигнал за случая. „Ситуацията ме притискаше, страхувам се от отмъщение”, каза пред СГС шофьорът.

Самият  Сашо Тръпков, който след уволнението си работи като таксиметров шофьор пък отрече категорично да е извършил престъплението, за което е обвинен. Делото продължава с разпит на свидетели.