Какво време ни очаква до Никулден?
Какво време ни очаква до Никулден? / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Какво време ни очаква до Никулден?
82882
Какво време ни очаква до Никулден?
  • Какво време ни очаква до Никулден?

Тази седмица ни очаква динамично време с валежи особено в петък и събота. Това показва изготвената по средносрочните модели за времето прогноза, представена в „Дарик кафе".

Средиземноморски циклони започват все по-активно да се зараждат и придвижват на изток през Гърция и България, което означава, че времето ще бъде облачно, ветровито на места - особено по Черноморието, и ще вали.

Очакват ли ни студ и сняг през зимата

В планините над 1000-1500 метра ще вали сняг в края на седмицата и ще се образува първата снежна покривка. В неделя срещу понеделник от северозапад ще нахлуе студен въздух, температурите ще паднат и според средносрочните модели в края на тази и началото на следващата седмица може да прехвърчи и сняг и по високите полета и в Предбалкана.

В първите дни на декември макар че ще бъде студено, като цяло не се очакват валежи. По Черноморието и в Югоизточна България, тъй като ще има силен средиземноморски циклон южно от България, там може да има повече облаци и дори да превали, но като цяло следващата седмица ще бъде по-суха.

Руски учен: Земята навлиза в студен климатичен цикъл

Валежи няма да има, но температурите ще се понижат и ще бъдат в рамките на нормалното за декември: 2-4 градуса на север и запад, докато на югоизток, в низините на Южна България ще бъдат с 2-3 градуса по-високи.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред на Sinoptik.bg