Изборният ден в страната започна спокойно
Изборният ден в страната започна спокойно / снимка: БГНЕС, архив
Изборният ден в страната започна спокойно
82635
Изборният ден в страната започна спокойно
  • Изборният ден в страната започна спокойно

Изборите навсякъде в страната са започнали нормално.

„Получихме сигнали вчера, че на определени места членове на секционните избирателни комисии не са заявили дали ще дойдат или са заявили, че няма да дойдат за приемането на книжата в изборния ден. Дали сме указания на общинските избирателни комисии, където има такива случаи, да извършат съответното попълване на състава", коментира пред Дарик Александър Андреев, говорител на ЦИК.

По думите му обаче това няма да повлияе на изборния процес.

„Предприели сме всички необходими мерки, за да може да функционира интернет страницата на ЦИК. Разбира се, никой не може да гарантира дали няма да има някакви насочени атаки срещу нашата интернет страница", добави той.

Андреев коментира и дали може да се очаква повтаряне на кошмара от миналата неделя в „Арена Армеец":

„Дали ще се повтори - не бихме могли да кажем, защото цялата организация по приемането се осъществява от ОИК. Но на тази работна среща, която проведохме вчера, стана ясно, че има създадена необходимата организация, за да протече нормално приемането на протоколите и да няма напрежение. Разбира се, и членовете на СИК, които предават протоколите, трябва да знаят, че това е окончателното приключване на изборния процес, отчитането на резултатите, така че трябва да имат необходимото търпение, за да може всичко да приключи нормално".

Изборният ден в София започна нормално. Всички 1040 секции са отворени, включително шест подвижни и три служебни, съобщи за БТА Полина Витанова, председател на ОИК-София.

Днес на територията на Столичната община се провежда втори тур за избор на районен кмет в общо 16 административни района.

Секционните избирателни комисии работят в намален състав, тъй като не са се явили представители на определени политически сили. Това обаче няма да попречи на работата заради по-малката натовареност на втория тур, посочи Витанова.
Има подадени две-три дребни жалби, по-сериозни нарушения на изборния процес няма, отбеляза председателят на ОИК-София.

Изборният ден във Варна е започнал нормално. Всички 199 секции, две от които - временни, са отворени. Навсякъде има ръководен състав, но на места липсват членове на секционни избирателни комисии. Проблем с кворума обаче няма, увери председателят на ОИК Велин Жеков.

Изборният ден в Пловдив започна нормално във всички 467 секции. 286 869 избиратели могат да упражнят правото си на глас на балотажа с бюлетини за управлението на общината и районни кметове. Вторият тур на местните избори за кмет на Пловдив е между кандидата на ГЕРБ Иван Тотев и Славчо Атанасов от местната коалиция на Патриотичния фронт.

В административните райони на града един срещу друг се изправят 12 кандидати за районни кметове от двете политически сили на основните опоненти, като изключение прави само район „Централен", където за втори мандат се бори досегашният кмет. Застъпниците са само от 3 партии и значително по-малко миналия тур, когато надхвърлиха 4 000.

Изборният ден започна спокойно в Сливен, охраната на изборните помещения през изминалата нощ протече нормално, съобщават от Областната дирекция на МВР - Сливен. Към 06,30 часа днес секционните помещения и съдържащите се в тях материали са предадени на ОИК и СИК. До този момент няма данни за прояви, които биха застрашили нормалното провеждане на изборите. За осигуряване на охраната на изборните секции са ангажирани 237 полицаи, които отговарят за реда и спокойствието в региона.

Общо 22 балотажа има днес в Разградско. Секциите във всички населени места към 6,00 ч. са отворени - съобщиха от общинските избирателни комисии. Забавяне имало само в 48-ма секция в Разград, където членовете на комисията решили, че е повреден печатът им, но проверка на ОИК установила, че проблем няма.

Жителите на три общини и 19 населени места в Разградско не успяха да си изберат кметове на 25 октомври.

В общините Лозница и Цар Калоян местните избори завършиха още миналата неделя, макар за едно от лознишките села Каменар в Административен съд-Разград вече да е насрочено дело за касиране на вота.

ОИК-Завет ще има най-малко работа днес, тъй като в общината има избори само в село Иван Шишманово.

Изборният ден в Добричко започна нормално, информират от Областна администрация. Всички секции работят. В Добрич те са 128, казаха от ОИК.

Изборният ден на територията на Силистренска област започна в спокойна обстановка, съобщават от Областната дирекция на МВР. През изминалото денонощие няма регистрирани тежки криминални престъпления и груби нарушения на обществения ред. Към момента няма данни за прояви, които биха застрашили нормалното провеждане на изборите. Осигурена е охраната на всички помещения за гласуване, в която са ангажирани около 250 полицаи и пожарникари.

В Кърджали също започна нормално изборният ден. В 10 села в Кърджалийско избират кмет на втори тур. В община Кърджали това са селата Чифлик и Бели пласт. Там за кметското място се борят кандидати на ДПС и независими.

В три от общо десет общини на Великотърновска област ще се избират кметове на втори тур. Балотаж днес се провежда в Свищов, Стражица и Горна Оряховица. Изборният ден започна нормално и спокойно, навреме са отворили всички секции.

В Свищов един срещу друг се изправят досегашният кмет Станислав Благов, който се бори за пети мандат, издигнат от Коалиция "За Свищов", и кандидатът на БСП Генчо Генчев. На първи тур Благов събра най-висок процент одобрение - 35.63%, а Генчев получи вота на 24.90%.

В Горна Оряховица на балотаж отиват досегашният кмет на общината Добромир Добрев от ГЕРБ и Никола Колев, който е бивш градоначалник и един от най-дълго управлявалите Горна Оряховица, подкрепен от АБВ и ЗС "Ал. Стамболийски".

Спокойно и без проблеми започна изборният ден на територията на област Стара Загора. В петте общини, които ще избират свои кметове на втори тур, има общо 119 секции.
Всички те са отворили точно в 06,00 часа и до този момент няма затруднения в работата им, потвърдиха за Дарик от общинските избирателни комисии в Опан, Чирпан, Раднево, Гурково и Павел Баня.

В четири от тях липсват и жалби и сигнали. Единствено в общинската избирателна комисия в Павел Баня вчера е имало подадени два сигнала - единият за разпръскване на агитационни материали в деня за размисъл, а другият за заплахи.

Навреме започна изборният ден във Враца. След като миналата неделя врачани не успяха да си изберат кмет измежду 7 кандидати, днес отново ще отидат до урните, за да дадат своите предпочитания за един от двамата претенденти, останали в състезанието - досегашният кмет Никола Иванов, издигнат от инициативен комитет, и кандидата на ГЕРБ Калин Каменов.

Всичките 108 секции работят нормално, вече са пуснати и първите бюлетини. Имащите право да участват в местните избори жители на община Враца са 68 158 човека.

Изборният ден в Шумен започна нормално, всички секции са отворили навреме, информират от ОИК.

След втория тур на местните избори ще стане ясен кой е новият кмет на Шумен. Двама са претендентите за кметския пост, който през последните 8 години заемаше Красимир Костов, като до балотажа стигнаха Любомир Христов и Иван Иванов. След първият тур преимущество има Христов, който спечели доверието на 37,95% от гласувалите, докато подкрепата за Иванов бе 17,51%. Изборната активност в Шумен на 25 октомври бе сред най-ниските в областта - 44,96%, като очакванията са днес тя да бъде дори по-ниска.
82 689 са гласоподавателите в община Шумен с право на глас за втория тур на местните избори ,те ще могат да упражнят правото си на вот в 127 избирателни секции в града и селата от общината.

В три общини на област Габрово се провеждат балотажи днес. Изборният ден започна нормално навсякъде, секциите където гласоподавателите, могат да гласуват са отворили в 06:00 часа. Севлиевци днес избират между двама бивши кметове. Д-р Иван Иванов беше начело на общината през последния мандат (2011 г. -2015 г.). Той е кандидат на ГЕРБ. Опонентът му Йордан Стойков е подкрепен от по-широка лява коалиция, в която основен политически субект е социалистическата партия. Стойков управляваше общината до 2011 г. Балотажи днес се провеждат и в 16 севлиевски села.

В Търговищка област изборите също започнаха спокойно. Балотажи се провеждат в две от общините - Търговище и Попово, както и в 27 села.