Откъде са дошли носните кърпички?
Откъде са дошли носните кърпички? / ThinkStock/Getty Images
Откъде са дошли носните кърпички?
82593
Откъде са дошли носните кърпички?
  • Откъде са дошли носните кърпички?

Мнозина ги употребяваме и наистина са много полезни. Но откъде са дошли носните кърпички? Кой ги е изобретил? На кого е хрумнало да сътвори мокрите кърпички?

Не сме съвсем сигурни, защо носните кърпи ви се струват кой знае какво изобретение. Откакто съществуват носове, тези носове са протичали и човек е трябвало да ги избърше в нещо, за да не подсмърча. Това е било част от дреха или парче плат. Най-ранните документирани кърпи, макари и не носни са от Римската империя. Поетът Катул ги споменава с името sudarium, от sudor-пот. Първи век преди Христа гражданите носели в гънка на тогите си четвъртити парчета от египетски лен, понеже нямали джобове и попивали потта по лицата си, когато било много горещо. Носове не се секнели, поне Катул не говори за това. Век по-късно се появяват и така наречените орариуми-кърпи, с които се бърше устата по време на хранене или по време на говорене. Нищо специално дотук.

По времето на император Аурелиан, в средата на III век, станало обичай да се посрещат знаменитости в театъра или да се отдава почит на публични личности с размахването на кърпичка. Кърпичките вече били цветни и дори с разни орнаменти. Те пак служели за телесни нужди, но когато човек се охарчи повечко за кърпичката си и с нея ще поздравява някой актьор или политик, добре е кърпичката да е чиста.

Така постепенно кърпите започнали да бъдат културен, а не физиологичен атрибут. Особено с навлизането на азиатските търговци в Европа и техните тъкани и платове. Кърпичките се превърнали в обществен статус. И макар че все още формално да се наричали sudarium, пот и сополи не се бършели с тях. Напротив кърпите се парфюмирали, девойките ги подарявали на рицари, изпускали ги случайно, връзвали ги по разни места. От обикновената кърпичка за забърсване на пот, еволюирала и кърпата за шия и глава, което пък е прародителя на вратовръзките и фишутата.

Така и до днес носните кърпи могат да бъдат хем полезно помагало за забърсване, хем моден аксесоар. Но те така или иначе винаги са били това. В интерес на истината отношението към носната кърпа е бил културен вододел в много епохи. По време на Френската революция например избършеш ли се с кърпа, значи си аристократ. И тогава може да се разделиш бързо, бързо с възможността да произвеждаш пот и носни секрети. Но затова пък ако превържеш ранено място или използваш кърпичката по най- лупашки начин, това е нещо съвсем друго. Ето как парчето плат си е парче плат,но всичко зависи от това как го използваш. Което си важи и до днес

Що се отнася до мокрите кърпи, техният произход също е малко или много банален. През 50-те години американска компания произвежда нещо подобно на мократа кърпичка, която познавате днес, най-вече за грижа за бебетата. Ароматизираните с дезодорант или алкохол салфетки пък получили употреба най-напред в авиолиниите, където е невъзможно пътниците да се мият с течаща вода при хранене. И ако си спомняте в БГА „Балкан" бяха първите мокри кърпички, които сте виждали по нашите географски ширини. Иначе „Procter & Gamble" през 90-те години отварят масовото производство за мокри кърпички, не само за бебета, но и за ежедневни хигиенни нужди. Така че модерната мокра кърпичка я дължим на тях.

Ако имате още въпроси, питайте Питанка. Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук

Питанка има и видео канал във VBOX7, където можете не само да четете и да слушате, но и да гледате